Artikel
'Kleinschalig ontwikkelingswerk loont'

Meppen / Nigeria – Particulier initiatief kan wel degelijk een belangrijke bijdrage leveren bij kleinschalig ontwikkelingswerk. Het bewijs daarvoor wordt geleverd door de stichting Josiah-Nwugo Foundation. Sinds 2002 verzamelt de stichting uit Meppen op bescheiden wijze fondsen in Zuidoost-Drenthe om projecten in de twee Nigeriaanse dorpen Oyimo en Mgbarakuma te kunnen realiseren.

Initiatiefnemers Albert en Margriet Naber uit Meppen zijn door hun Nigeriaanse adoptiedochter Joy geïnspireerd geraakt en ondersteunen met hun stichting projecten om het leven van de dorpsbevolking in Oyimo en Mgbarakuma te verbeteren. 'Toen Joy eind jaren '90 een bezoek bracht aan de dorpen waar haar ouders waren geboren trof ze daar erbarmelijke omstandigheden aan. Geen schoon water, honger en allerlei ziekten, met name veroorzaakt door gebrek aan schoon drinkwater. De bewoners van beide dorpen vroegen Joy dringend om hulp. Samen met Joy en een aantal van onze vrienden hebben we in 2002 een stichting opgericht met als doel de leefomstandigheden in de beide dorpen te verbeteren. De stichting is genoemd naar de moeder en vader van Joy, Nwugo en Josiah, die beide in de gruwelijke burgeroorlog van honger zijn omgekomen.

Hulp is volgens Albert en Margriet hard nodig, want de gevolgen van de burgeroorlog tussen Biafra en Nigeria, in de jaren '60 van de vorige eeuw, zijn nog steeds voelbaar. 'Behalve de ruim anderhalf miljoen slachtoffers, heeft de infrastructuur enorm geleden. In de beide Nigeriaanse dorpen waren tot voor enkele jaren geleden nauwelijks voorzieningen aanwezig. Op verzoek van de bewoners werd in 2003 door onze stichting in het eerste dorp een pompinstallatie voor veilig drinkwater gefinancierd, een jaar later één in het andere dorp.'

Het stichtingsbestuur van Josiah-Nwugo Foundation heeft een gedegen visie op wat ze wil bereiken. 'Wij geven antwoord op kleine hulpvragen. Antwoorden die grote hulporganisaties vaak niet kunnen bieden.' Het geld dat de stichting ontvangt voor deze hulp, is afkomstig van vrienden, kennissen en familie. 'De hechte band met de dorpsbewoners staat garant voor effectieve hulpverlening. We weten dat elke cent van de stichting daar terechtkomt waar hij hoort’, zeggen Albert en Margriet.

Een wereld zonder armoede en onrecht. Dat is het ideaalbeeld van Albert en Margriet Naber. Al beseffen beide tegelijk ook hoe moeilijk dit te bewerkstelligen is. 'De wereld verbeteren, dat doe je niet even. Daar is Afrika te ingewikkeld voor. Wel kun je veel kleine dingen doen: ervoor zorgen dat de voorzieningen op lokaal niveau worden verbeterd. Dat is iets waar de stichting Josiah-Nwugo Foundation zich de afgelopen jaren voor heeft ingespannen en ook de komende jaren mee verder wil. Dat willen we bereiken door kwalitatief kleinschalige projecten te steunen. Initiatieven die door de bewoners van beide dorpen en door het bestuur van de stichting worden aangedragen en die er op gericht zijn om mensen op eigen benen te laten staan. Zonder dat hun waardigheid en zelfstandigheid wordt aangetast.'

Albert en Margriet zeggen er diep van doordrongen te zijn dat het kleinschalig ontwikkelingswerk noodzakelijk is. ‘Je biedt de mensen een betere toekomst die ze anders heel moeilijk zouden bereiken. Kijk eens hoe de situatie voor de dorpsbewoners van Oyimo en Mgbarakuma is verbeterd. Inmiddels hebben beide dorpen een pompinstallatie waarin dagelijks ruim 20.000 liter schoon water wordt opgepompt. Essentieel, want hun drinkwater was meestal vervuild. Het onderhoud wordt geregeld door een commissie uit het dorp. Verder kunnen dankzij het geld van onze stichting twintig kinderen middelbaar onderwijs volgen. Ook zijn er tien computers aangeschaft en is er aansluiting op internet gerealiseerd, waarmee men toegang tot de 'buitenwereld' heeft gekregen. De kinderen die al zijn opgeleid, geven nu de volgende groep kinderen les. Ook is er een lokaal ingericht wat als een internetcafé dienst doet, zodat met de inkomsten daarvan de onkosten kunnen worden afgedekt. De dichtstbijzijnde internetvoorziening was in het recente verleden op liefst 40 kilometer afstand.' Omdat de stroom regelmatig uitvalt, heeft de stichting generatoren moeten aanschaffen om de continuïteit van de energievoorziening te kunnen waarborgen.

Ook is er met de financiële hulp van Josiah-Nwugo Foundation een stuk grond gehuurd met recht op koop. 'Het land wordt straks gebruikt voor de bouw van een kippenfarm. Daarvoor zijn we op dit moment bezig om gelden te werven. Op het stuk land verbouwen de inwoners nu ter overbrugging cassave. Het voorbije jaar gaf de oogst al een aardige opbrengst. De inwoners worden steeds meer selfsupporting en dat is uiteindelijk ook ons doel.' De stichting wil de hulp graag verder uitbreiden. 'We willen meer kinderen een opleiding geven. Voor 120 euro kan een kind in Nigeria al een geheel jaar naar school. Ook de verbetering van de sanitaire voorzieningen staat hoog op onze wensenlijst.' Donatie of sponsoring is van harte welkom. Dat kan via bankrekeningnummer 64.15.27.659 t.n.v. Stichting Josiah-Nwugo Foundation in Meppen. De stichting is als ANBI geregistreerd. (Bron: Coevorden HuisAanHuis / Boom Regionale Uitgevers)

Bijschrift foto: De stichting Josiah-Nwugo Foundation van Albert en Margriet Naber uit Meppen probeert kinderen uit de Nigeriaanse dorpen Oyimo en Mgbarakuma via goede sociale voorzieningen de helpende hand te bieden. (Eigen foto)

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Willekeurige foto