Artikel
Open Monumentendag: over zagen, honing, eierkokers en bonensnijders

Afgelopen zaterdag was het weer een gezellige Open Monumentendag in Meppen. Doordat het een prachtige dag was stonden bij het Frensenhoes de deuren letterlijk open voor belangstellenden die naar het Frensenhoes waren gekomen om aanwezig te zijn bij verschillende demonstraties. Één van deze demonstraties werd gehouden in de antieke houtzagerij, hier konden de bezoekers zien hoe een boom tot planken werd gezaagd.

Het Frensenhoes, dat een gezellige sfeer uitstraalt van “terug naar de tijd toen geluk nog heel gewoon was”, kan men huren voor een weekend, midweek of langere periode.

 

Buiten op het erf van het Frensenhoes stonden verschillende stands met streekproducten met o.a. eigengemaakte jam, honingsnoepjes, honingwijn en niet te vergeten nieuwe Frensenhoes Honing. Allemaal gemaakt door Saskia Seuren uit Meppen.

 

Ook was er een standje met oude antieke voorwerpen van Jan Vos uit Oosterhesselen (oorspronkelijk uit Meppen). Deze antieke gebruiksvoorwerpen trokken veel belangstelling. Men kon raden wat het voor voorwerp was en dan werd door Jan verteld of dit klopte of niet. Zo niet, dan vertelde hij wat het precies was en hoe het werkte. Zo waren er een antieke appelschiller, een aparte bonensnijder die de bonen in de lengte snijdt i.p.v. van in de breedte (snijbonen), een ijsmachine om zelf heerlijke ijsjes te maken en een hele leuke eierkoker. In deze eierkoker doe je 1 eetlepel water, daar zet je een rekje met vier eieren in. Hier doe je een deksel op en onder deze eierkoker plaats je een soort waxinelichtje bakje, daar doe je een beetje spiritus in. Als de spiritus opgebrand is, dan zijn de eitjes hard gekookt. Echt heel leuk al deze verhalen en ze passen ook precies bij de sfeer van het Frensenhoes. OEK is benieuwd wat er de volgende keer bij het Frensenhoes wordt georganiseerd.

 

Bijschrift foto: Van dik hout zaagt men planken bij het Frensenhoes (foto Ruud Janse)

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Willekeurige foto