.

.

 

.

Bloemrijke akkerranden sieren Wezup

 

Wezup - Bloemrijke akkerranden met een scala aan veldbloemen sieren sinds deze zomer het dorp Wezup. Belangrijkste doelstelling van de fleurige akkerranden is zorg te dragen voor een verantwoord natuurbeleid en het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de akkerbouw. ‘Akkerranden stimuleren namelijk de aanwezigheid van insecten die zich onder meer voeden met voor de landbouw schadelijke plaaginsecten als bladluizen en rupsen.’ Dat zegt mede-initiatiefnemer Gerrit Haddering uit Wezup.  

 

De akkerranden komen steeds meer in beeld als het gaat om biologische gewasbescherming. Haddering legt uit dat de diverse plantsoorten met hun stuifmeel en nectar een perfect leefgebied vormen voor natuurlijke vijanden van luizen, rupsen en andere plaaginsecten. De akkerbouwer, die ook werkzaam is als agrarisch bedrijfsverzorger bij AB Oost, benadrukt dat agrariërs en belangenorganisaties zij aan zij moeten staan om de agro-biodiversiteit te stimuleren. ‘De landbouwers kunnen met deze aanpak de natuur, het landschap en de samenleving een aanzienlijke dienst leveren.’ In de provincie Drenthe zijn in het kader van Functioneel Agrarische Biodiversiteit (FAB) inmiddels tal van regionale initiatieven van start gegaan om de aanleg van akkerranden financieel en adviesmatig te ondersteunen. ‘In het voorjaar is gestart met de aanleg van ongeveer 75 hectare nieuwe bloemrijke akkerranden. De komende periode worden er in Drenthe diverse excursies georganiseerd in de gebieden waar de FAB randen liggen.’

 

Volgens Gerrit Haddering wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar de nuttige aspecten van bloem- of grasrijke akkerranden. Hij legt de werkwijze uit: ‘De akkerranden zijn 3 tot 12 meter breed, en zo lang mogelijk zodat de nuttige dieren uit de akkerrand goed hun werk kunnen doen in het naastliggende hoofdgewas.’ Hij noemt de akkerranden voor de flora en fauna een uitkomst. ‘In de bloemenranden wordt een grote diversiteit aan insecten waargenomen. Het merendeel bestaat uit bloembezoekende insecten zoals diverse groepen vliegen, lieveheersbeestjes, honingbijen, hommels en dagvlinders. Herkenning van deze insecten is overigens lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom zijn er in Wezup aan de akkerranden en in het gewas vangbakken geplaatst om de insecten beter te leren herkennen. Op deze wijze kunnen we bekijken of onze aanpak voldoende effect sorteert.’ Haddering is lid van de Agrarische Natuurvereniging Drenthe (ANV) en van daaruit nauw bij het project betrokken geraakt. De ANV is een koepel van alle agrarische natuurverenigingen in Drenthe. Het is een vereniging van boeren en burgers. De vereniging houdt zich onder andere bezig met natuur- en landschapsonderhoud.

 

In het voorjaar heeft Haddering de randen van zijn percelen met een bloemen- en kruidenmengsel ingezaaid. ‘Het zaad is een bijzonder veelzijdig mengsel en bevat onder meer lupine, gipskruid, klaproos, korenbloem, margriet, boekweit, klaver en voederwikken. Dit mengsel geeft akkerranden meerdere jaren achtereen een prachtig aanzicht waardoor ook meer waardering voor het landschap ontstaat, maar het hoofdthema is biologische gewasbescherming. Het plan is om volgend jaar het project in Wezup verder uit te bouwen.’ Steeds meer agrariërs geven volgens Gerrit Haddering aan dat zij de zorg voor natuur en landschap als een taak voor de landbouw zien. ‘Eén van de manieren om bij te dragen aan natuur en landschap is om op het boerenbedrijf gericht aandacht te besteden aan de aanwezige natuurwaarden en deze waar mogelijk te versterken.’ Kijk voor meer info op www.anvdrenthe.nl(Bron: Coevorden Huis Aan Huis / Boom Regionale Uitgevers)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel