.

.

 

.

HVZ/Vivendi viert 50-jarig jubileum

 

Oosterhesselen / Zweeloo – Handbalvereniging HVZ/Vivendi viert dit jaar het 50-jarig jubileum. Op zaterdag 8 september staat er een omvangrijk jubileumfeest gepland, waarbij een reünie het hoofdbestanddeel vormt. De festiviteiten beginnen om 10.00 uur met een gevarieerd programma voor de jeugd. Om 13.00 uur is er een  gezamenlijke lunch. Van 14.00 uur tot 17.00 uur staan er handbalwedstrijden tussen leden en oud-leden op het programma. Om 18.00 uur worden de reünisten getrakteerd op een buffet bij De Zwerfkei in Gees. Het jubileumfeest wordt afgesloten met een disco in ‘De Waog’ in Oosterhesselen.

 

Voorzitter Lucas Zwaan van de jubilerende handbalclub uit Oosterhesselen/Zweeloo verwacht dat een groot aantal leden en oud-leden gehoor zal geven aan de uitnodiging. ‘In de 50-jarige clubgeschiedenis van HVZ/Vivendi hebben we vele honderden leden gehad en uiteraard ook een groot legioen vrijwilligers. Het zou prachtig zijn om deze groep weer bij elkaar te krijgen zodat we op 8 september een grote HVZ/Vivendi-familie bij elkaar kunnen krijgen. Van een groot aantal clubverlaters hebben we helaas geen actuele contactgegevens meer. Toch proberen we met oproepen op internet en via familie en kennissen de oud-leden te bereiken. Het jubileumfeest op 8 september moet een feest van weerzien en herkenning worden.‘

 

De handbalclubs HVZ en Vivendi zijn in 1995 gefuseerd. ‘Na zeventien jaar mogen we de samenvoeging als een groot succes bestempelen’, zo stelt Zwaan tevreden vast. ‘We zijn een bloeiende vereniging met ruim 120 leden. We verkeren in de gelukkige situatie dat we teams hebben in bijna elke leeftijdscategorie. Te beginnen bij de mini´s tot dames recreatief. Het eerste damesteam speelt in de noordelijke eerste klasse. Ik ben er trots op dat we over veel vrijwilligers kunnen beschikken. Zij maken het mogelijk de vereniging draaiende te houden.’

 

HVZ en Vivendi werden beide in 1962 opgericht. In Oosterhesselen namen in de zomer van dat jaar een vijftiental dames het initiatief om een handbalclub van de grond te krijgen. Ze kwamen bijeen in het voormalig gymnastieklokaal in Oosterhesselen. De dames luisterden daar naar een betoog van secretaris/competitieleider Lex Cobet en kregen te horen wat er moet gebeuren om een handbalclub op te richten. De dames werden direct enthousiast en besloten meteen tot veldtrainingen. Voor alle duidelijkheid: van zaalhandbal was toen nog geen sprake.

 

Lucas Zwaan kijkt terug op de beginjaren van Vivendi. ‘Mijn neef Lucas Zwaan uit Zwinderen (erelid/red) was destijds de grote aanjager. Hij heeft zich decennia lang ingespannen voor de ontwikkeling van de handbalsport in Oosterhesselen en toont op de dag van vandaag nog steeds veel interesse voor de club. De eerste twee jaar werd er gespeeld onder de vlag van de gymnastiekvereniging OGZ en daarna werd het Vivendi: de Latijnse naam voor 'vreugde in het leven'. De junioren deden het direct goed op het grote veld. Een paar keer achter elkaar kampioen van Drenthe en zelfs van Noord-Nederland. Twee keer mochten ze meedoen om het landskampioenschap. In 1967 werden ze vierde en in 1968 zelfs tweede: reservekampioen van Nederland.’

 

Na de zomervakantie van 1962 werd in Zweeloo HVZ opgericht. Willie Nijhoving, tegenwoordig woonachtig in Ede, was de initiatiefneemster. In het ouderlijk huis aan de Aelderstraat werd een oprichtingscomité geformeerd. Eén van de leden van het eerste uur was Jantje Hegen. Zij speelde tot haar 50e jaar in de hoofdmacht en de inwoonster van Aalden heeft een grote staat van dienst opgebouwd. HVZ maakte onder meer naam en faam met het Hemelvaartstoernooi, dat ruim dertig keer in successie werden georganiseerd en waar jaarlijks meer dan 100 teams uit heel Nederland aan deelnamen.

 

De bouw van sporthallen zorgde in de jaren zeventig voor een kentering. Het zaalhandbal kwam in de belangstelling te staan en het veldhandbal bleek al snel een aflopende zaak. Ook bij de clubs in Zweeloo en Oosterhesselen. Eerst stapten de senioren en junioren van het grote veld naar het veldje van 20 x 40 meter. Later volgden de dames. Het herenhandbal werd voor HVZ en Vivendi een moeizame aangelegenheid en toen de heren er definitief de brui aangaven, werd de basis voor de beide clubs om zelfstandig verder te gaan steeds smaller. Zo ontstond in 1995 de behoefte om te fuseren. Een fusie die in alle opzichten goed heeft uitgepakt. De trainingen en wedstrijden van HVZ/Vivendi worden anno 2012 in sporthal De Goorn in Oosterhesselen afgewerkt. De keepers trainen ook regelmatig in de sportzaal in Aalden. Jubileumprogramma 8 september: 10.00 – 13.00 activiteiten voor de jeugd; 13.00 – 14.00 gezamenlijke lunch; 14.00 – 17.00 wedstrijden leden – oud leden; 18.00 – 18.30 aanvang Buffet in ‘De Zwerfkei’ voor leden en oud leden; vanaf 20.30 Disco in ‘De Waog’. Oud-handballers van HVZ/Vivendi kunnen zich opgeven via de website www. www.hvz-vivendi.nl. Een email sturen kan ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bron: Coevorden Huis Aan Huis / Boom Regionale Uitgevers

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel