.

.

 

.

Zweeloo-Digitaal 3 jaar verder

 

Sinds 2009 is de website Zweeloo Digitaal in de (digitale) lucht. De redactie van OEK vroeg aan de initiatiefneemster van het eerste uur Grietina van der Haak uit Zweeloo om even terug te blikken op die drie jaar. Dit is haar bijdrage.

Een samenvatting over 2012… een heel eenvoudige vraag, maar hoe ga je dit goed invullen.. breng je het niet te positief,  is alles wel realistisch,? Geen idee hoe men dit na het lezen van de gegevens oppakt, vandaar een eenvoudige stand van zaken met hier een daar een persoonlijke noot.

 

Nadat ik in 2009 besloten had een website te maken over en rondom datgene wat je zou willen weten als je in Zweeloo eo. komt wonen, werken en of recreëren was het eenvoudig die mensen te benaderen welke een ruime achtergrond qua kennis en sociale netwerken hebben. Gelukkig wilden zij meehelpen met het opzetten van een digitale informatiebron rondom de vm gemeente Zweeloo. Hoe het verloop gaat zijn is op dat moment absoluut niet duidelijk en te overzien, maar aangezien ik er vaak van uit ga dat ik niet de eerste ben met een bepaalde vraag zijn er vast vele met mij die het nut van een website er van in gaan zien. Zo gezegd zo gedaan, en met behulp van een vriend is het lay-out snel bepaald, de kleuren welke Vincent van Gogh beschrijft in de brief ( ook op de site terug te vinden) naar zijn broer Theo bij het aanschouwen van Zweeloo moeten terug komen, evenals een knipoog naar het verkeersbord op de N381 uiteraard compleet met de historische plaatjes uit de omgeving. Het moet een nieuwsbron zijn, er moet geen concurrentie met de OEK aangaan worden, maar voor hen die niet (meer) in de omgeving wonen maar er wel (emotionele) banden mee hebben moet het mogelijk zijn lokaal nieuws digitaal te kunnen lezen. Dit alles bij elkaar leverde zweeloodigitaal.nl  op en na drie jaar nog steeds ruim bezocht.

Het aandragen van de nieuwtjes gebeurt vaak door de redactie van de OEK en de lokale journalistiek, maar ook de verenigingen, dorpsbelangen en scholen weten de site te benaderen tegenwoordig. Zelfs de gemeentelijke informatiebronnen sturen hun nieuwtjes rechtstreeks, een positieve ingang mag worden gezegd. 

Sinds de opzet van de site worden er elke week samenvattingen gecreëerd met gegevens zoals hoeveel bezoekers (Nederlands en buitenlandse zoekmachines), vanuit welke regionen binnen Nederland bezoekt men de site. 

Een klein overzicht is misschien interessant om te lezen.

in een “normale “ week zonder extra activiteiten in en rondom Zweeloo zijn er globaal 326 bezoekers te meten, waarvan er ca. 47% nieuwe bezoekers zijn,  en 47% returning oftewel ‘vaste’ bezoekers. Zijn er echter activiteiten geweest of gepland dan is er een duidelijke vertekening in de cijfers.

Neem een activiteit als Sweelpop, dan zijn er de week voorafgaand aan het evenement 424 bezoeken waarvan bijna 70% nieuwe bezoekers, en met een Aalden Rondomme afgelopen weekend zien we een aantal van 428 bezoekers, waarvan 71% nieuwe bezoekers zijn.

Waar men vandaan de site bezoekt wordt bij deze zelfde wekelijkse analytics helder in beeld

En met het zien van deze cijfers is mijn oorspronkelijke idee dat er meer mensen zijn met een zelfde behoefte aan informatie wel gebleken.

Wilt u meer informatie, of wie weet mee werken aan, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel