.

.

 

.

In memoriam: Jannes Kuipers

Ons heeft het droevige bericht bereikt dat Jannes Kuipers op 78-jarige leeftijd is overleden.

Zijn grote inzet voor de samenleving weerspiegelt de persoon die Jannes Kuipers was: zeer betrokken bij zijn omgeving.

Jannes was een aimabel man die veel voor onze gemeenschap heeft betekend.  Een markante bestuurder : daadkrachtig, rechtlijnig, vastberaden en onvermoeibaar. Hij was van 1966 tot 1976 raadslid van de voormalige gemeente Zweeloo en van 1979 tot 1996 wethouder, voor de PvdA. In die functie had hij onder meer sport, recreatie, openbare werken en milieu in zijn portefeuille. Toen Jannes wethouder en tevens voorzitter van de Sportraad was heeft hij veel kunnen realiseren voor de sport in de voormalige gemeente Zweeloo.

Ook als fervent supporter heeft Jannes volop kunnen genieten van het spel van de sporters en van de hechte sfeer binnen de clubs uit onze dorpen. Wij zullen Jannes in dankbaarheid blijven herinneren.

 

 

Bijschrift foto: Jarenlang was Jannes Kuipers als landbouwer gehecht aan koeien en kalveren, maar hij raakte na zijn pensionering steeds meer gefascineerd door de Nederlandse Landgeit. De koeienboer van weleer raakte in de ban van deze langharige geiten met een alerte en levendige kop. 'Ik verwonder mij er zelf over dat iemand die altijd bezig is geweest met de rundveefokkerij en die de kost heeft verdiend in de melkstal zo geboeid kan worden door dit mekkerende dier, maar het zijn geweldige maatjes', zo ventileerde Kuipers in 2011 in een interview met het weekblad Coevorden HuisAanHuis zijn grote liefde voor de Landgeit en voor de natuur in het algemeen.

Jannes Kuipers boekte in de afgelopen tien jaar veel succes met zijn Nederlandse Landgeiten. Een paar jaar geleden werd ‘zijn’ Jip van de Noordkamp gekroond tot mooiste geitenlam van de provincie Drenthe. Dat was een mooie erkenning voor de fokker en vooral liefhebber uit Meppen. 

Over het hoe en waarom van de hobby, maakten we in 2011 samen met Jannes een wandeling door het Klenckerveld. In dit prachtig ongerept natuurgebied bloeide ruim tien jaar geleden de liefde voor de Nederlandse Landgeit op. Het was het moment waarop Kuipers na bijna twintig jaar de politieke arena verliet en tegelijk van boer naar hobbyboer omschakelde. De eerste jaren heeft Kuipers de dieren alleen rond de boerderij gehad voor observatie en om het grasland kort te houden. Daarna werd hij lid van het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (L.F.N.L). Vanaf dat moment heeft Jannes zich serieus en met zeer veel succes met de fokkerij beziggehouden.' Kuipers was ook als keurmeester aan de L.F.N.L .verbonden.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel