.

.

 

.

‘Slipjacht moeten we in ere houden’

Op zaterdag 23 februari a.s. staat er in Zweeloo en omstreken weer een slipjacht op het programma. Liefhebbers kunnen zich al lang verheugen op dit unieke ruitersportevenement. 'We willen de slipjacht graag in ere houden, want het is een pracht festijn. Schitterend om te zien hoe ruiters, paarden en de meute honden een mooi en tegelijk pittig parcours trotseren. Niet alleen voor de deelnemers, maar zeker ook voor de toeschouwers is het een spektakelstuk van formaat’, zo zegt Joop Timmer namens het organisatiecomité.

 

De slipjacht, of jagen achter de meute, is een traditie met een rijk verleden. Tijdens een slipjacht wordt niet op dieren gejaagd, maar wordt een reukspoor gevolgd dat vooraf is getrokken. Na de traditionele 'stirrup cup', een welkomstdrankje dat te paard wordt genuttigd, start de slipjacht om 13.00 uur bij de brink van Zweeloo. De slipjacht bestaat uit drie runs van elk zes kilometer lengte. Een run is een stuk van het parcours waar de honden het spoor gevonden hebben en het dan met grote snelheid bejagen. Hoe luider de honden blaffen, hoe beter de geur die ze opvangen. Na de run vinden de honden hun ‘prooi‘. Na iedere run volgt een rustpauze voor hond en paard, waarna men verder trekt naar de volgende run. Naar verwachting dertig ruiters vertrekken richting de es van Zweeloo. Ze koersen via Aalden naar Gees en vervolgens naar de Mepperdennen. Omstreeks 16.00 uur arriveert men bij het eindpunt: de Jantina Helling-molen in Aalden. Hierna gaat de meute met de ruiters via de Aelderstraat terug naar bistro Tante Sweel in Zweeloo. De organisatie is bijzonder blij met de medewerking van de betrokken boermarken van Zweeloo, Aalden, Meppen en Gees, de landeigenaren en gebruikers. De slipjacht in Zweeloo, die voor het laatst in december 2011 werd georganiseerd, staat ongetwijfeld borg voor een prachtig schouwspel.(Bron: Coevorden HuisAanHuis/Boom Regionale Uitgevers)

sprak tijdens de slipjacht in december 2011 tot de verbeelding. De organisatoren van de slipjacht in Zweeloo willen dit historisch erfgoed graag levend houden en daarom staat het evenement op zaterdag 23 februari a.s. opnieuw op het programma. (Foto’s: Monique Jonkman-Koolen)

 
Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel