.

.

 

.

De Boermarke van Zweeloo.

Onlangs verscheen er in OEK een artikel over de Boermarke van het dorp Aalden, waarin reeds is uitgelegd wat Boermarkes zijn en wat ze zoal vroeger deden en wat ze heden ten dage nog doen. Bijv: hulp bieden bij brand, hevige sneeuwval of andere calamiteiten.

Dit keer is het de beurt aan de Boermarke van het dorp Zweeloo.

Een bezoekje aan de voorzitter van deze Boermarke, Riekus Ruinemans, levert een paar leuke anekdotes op. Anekdotes, waarin Zweeloo zich onderscheidt van de andere dorpen.

De oudste notulen van een vergadering in Zweeloo dateren uit het jaar 1923.

Aanwezig waren o.a. de volgende boeren: Abrahamy, Lubbers, Warmolts en Klooster.

In die tijd waren dat rijke landeigenaars, die ook wel eigenaarsboeren werden genoemd, omdat ze zelf veel land bezaten. Pachtboeren mochten in die tijd niet aan een vergadering deelnemen. Aan het Klooster, waar ooit nog een boerderij annex café van de familie Ruinemans heeft gestaan, ongeveer op de plek waar eens de burgemeesterswoning stond en waar nu de familie Van Olst woont, stond ooit een oude lindeboom, waaronder die vergaderingen plaats vonden.

 

En nog steeds bestaat de Boermarke, maar het is niet meer als toen en van grote rijkdom is geen sprake meer. Iedereen, die zich een beetje boer mag noemen, kan nu tijdens de vergaderingen, die één keer per jaar worden gehouden, aanwezig zijn. Nog steeds zijn er ongeveer 11 á 12 man van de partij ! En…er wordt goed voor hun natje en droogje gezorgd !

Samenwerking met Benneveld (Riekus zegt: ’wij vrijt een beetie met Benneveld’) heeft er voor gezorgd, dat de Boermarke sterker is komen te staan.

 

De Boermarke Zweeloo beschikt over 600 bunder grond, waarvan 100 bunder toebehoort aan Staatsbosbeheer. Deze laatstgenoemde bunders (de Langmaten) liggen aan de linkerkant van de snelweg richting Emmen, tot aan een klein zandweggetje met de naam

’het Lauwveldendiekie’. Dit zandpaadje is nog steeds in het bezit van de Boermarke en kronkelt zich een weg richting de mestsilo rechts van de Schapendijk. Het paadje heeft de laatste jaren een opknapbeurt ondergaan en leent zich uitstekend voor een nostalgische korte wandeling door de natuur. De Boermarke bezit tevens nog een klein stukje grond op de hoek van de Marktstraat en het Wheempad. Op deze plek werd ongeveer 15 jaar geleden een nieuwe lindeboom geplant en tijdens de Zuidenveld tentoonstelling in Zweeloo in 2011 werd er een grote kei geplaatst met het naambordje ’BoermarkeTip’ er op.

 

Voorbij de ingang van het ’Lauwveldendiekie’ draagt het land de naam de ’Lauwvelden’ en hier mag, evenals op de ’Langmaten’ inclusief het ’Lauwveldendiekie’, door de jagers worden gejaagd. Het mes snijdt van twee kanten, de jagers huren de grond en met het geld dat de Boermarke er aan verdient is het mogelijk om de werktuigen, die er nog zijn, goed te onderhouden of eventueel te vervangen.  

 

Evenals in Aalden dragen de Boermarke Zweeloo en de jagers elkaar al vele jaren een warm hart toe.

Bijschrift foto: De volmachten van de Boermarke Zweeloo. V.l.n.r.: Johan Schieven, Henk Denen en Riekus Ruinemans (foto Monique Jonkman-Koolen).

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel