.

.

 

.

Restauratie kerkorgel Nederlands Hervormde Kerk.

Reeds vanaf het jaar 1902 beschikt het Zweeler kerkje over een Proper orgel.

Dit orgel bevond zich toentertijd in een kerk in Friesland en was voor die kerk eigenlijk te klein. Voor de prijs van 1.300 gulden kon de kerk in Zweeloo dit orgel kopen. Dat was in die tijd heel veel geld en omdat Zweeloo in eerste instantie maar 1.000 gulden te besteden had, werd er een regeling getroffen met de orgelbouwer, hij kwam zes jaar achtereen 50,00 gulden innen bij de kerk in Zweeloo.

 

En zo was het Zweeler kerkje dus de trotse bezitter geworden van dit monumentaal orgel. Eigenlijk wat te groot, want er zat toen nog een zolder in de kerk en de pijpen van het orgel staken boven de zolder uit, wat de akoestiek niet ten goede kwam.

 

In 1929 werd de zolder verwijderd en kwam er een prachtig tongewelf waardoor het orgel natuurlijk veel beter tot z’n recht kwam en vanaf dat moment werd de akoestiek door elk en een bejubeld. Voor koren en muzikanten was het een waar feest om in het Zweeler kerkje een optreden te mogen verzorgen.

 

Maar helaas, alles is aan slijtage onderhevig en zo ook het orgel. Er was ooit wel eens wat klein onderhoud verricht, maar onlangs was de tijd dan toch rijp voor een grote restauratie.

 

De koster van de kerk, Jan Reinders, vertelt dat het voor restauratie begrote bedrag inmiddels is bereikt en dat de werkzaamheden flink op gang zijn gekomen.  

Een kijkje in de kerk de afgelopen week liet zien dat er inderdaad wel degelijk vorderingen zijn gemaakt. De firma Reil (bouwer van nieuwe orgels en tevens restaurateur) uit Heerde heeft het binnenwerk van het orgel meegenomen en is er alle dagen druk mee in de weer.

In de tussentijd worden er in de kerk werkzaamheden verricht door plaatselijke ondernemers, zoals schildersbedrijf Hollander en aannemersbedrijf Renting.

 

Intussen zijn de eerste houten pijpen weer terug en over ongeveer drie weken, als schilders en timmerlui klaar zijn met de nodige klussen, wordt de rest van de orgelonderdelen ook terug verwacht en kan worden begonnen met de wederopbouw. De verwachting is, dat begin mei alles klaar is, zodat organist Cees Roubos nog even de tijd heeft aan het gerestaureerde orgel te wennen om vervolgens goed voor de dag te komen bij het afscheid van dominee Jan Hylkema op 26 mei aanstaande. Dominee Hylkema zal (niet zonder enige pijn in z’n hart)  Zweeloo verlaten en terug keren naar Friesland.

 

Iedereen die het kerkorgel een warm hart toe draagt, kan dit nog steeds tonen door middel van het kopen van wijn, boekjes of door het geven van een geldelijke bijdrage. Iedereen weet, begrotingen worden meestal overschreden en daarom is elke euro nog steeds van harte welkom op rekeningnr: 37.71.24.400  t.n.v. Orgelfonds Hervormde Kerk Zweeloo.

 

Bijschrift foto: Begin mei kunnen we het gerestaureerde orgel van het Zweeler kerkje weer in alle glorie zien en horen, verwacht koster Jan Reinders (foto Monique Jonkman-Koolen).

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel