.

.

 

.

Jans Pronk: Rabo-man in hart en nieren

Jans Pronk mag zonder twijfel een Rabobank-man in hart en nieren worden genoemd. De 62-jarige Aaldenaar heeft een carrière van liefst 45 jaar bij de bank achter de rug en maakt vanaf deze week gebruik van de VUT-regeling. ‘Ik heb nooit de behoefte gehad om te switchen. Ik voelde me thuis bij de Rabo-organisatie en ik heb mij op diverse afdelingen binnen de bank heel goed kunnen ontplooien. Ik kijk daar met dankbaarheid op terug.’

Jans Pronk heeft twee fusies meegemaakt. Ondanks de verdere schaalvergroting heeft hij altijd uitgedragen dat Rabo vooral een ‘dicht-bij-de mensen-bank’ moest blijven. ‘Voor de Rabobank en specifiek voor mezelf heeft het persoonlijk contact met de klanten altijd op de eerste plaats gestaan. Je kunt automatiseren wat je wilt, maar dat persoonlijk contact is en blijft nog steeds essentieel.’ Pronk begrijpt de ongerustheid bij met name ouderen over de in snel tempo uit dorpen verdwijnende bankfilialen. ‘Het is een economisch verhaal. Het aantal bezoekmomenten is de laatste jaren drastisch teruggelopen. Er waren dagen dat er hooguit vijf mensen per dag een bankfiliaal binnenstapten. Dan kun je openstelling niet meer volhouden.’

 

Op 16-jarige leeftijd begon Jans zijn loopbaan bij de Rabobank, toen opererend onder de naam Raiffeisenbank. 'In de beginjaren runden we in Zweeloo met een team van vier medewerkers het gehele bancaire verkeer. Van sparen, hypotheken tot beleggingen. De klanten kwamen nog voor cash geld aan de balie.’ In die beginperiode waren er uiteraard nog geen computers. ‘Ik weet nog goed dat we alle renteberekeningen handmatig moesten uitvoeren. Een klus van jewelste. Uit veiligheidsoverwegingen zaten we bovendien achter tralies en kogelwerend glas.’

 

De bank anno 2013 ziet er heel anders uit. De pinautomaten zijn niet meer weg te denken. Internetbankieren heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Jans Pronk was de afgelopen jaren werkzaam bij de afdeling Administratie en Control. Naast zijn werkzaamheden voor de Rabobank is Jans op tal van fronten als vrijwilliger en bestuurslid actief geweest. Jans was meer dan dertig jaar actief als scheidsrechter. Voor voetbalclub Sp. Zweeloo vervulde Pronk bovendien tal van kaderfuncties. Verder is Jans administrateur/secretaris-penningmeester van de uitvaartvereniging De Laatste Eer en was jarenlang penningmeester van het plaatselijk Zuidenveld-comité.

 

Pronk moet de bank, waar hij met hart en ziel aan verbonden is geraakt, vanaf nu loslaten. ‘Dat zal even wennen zijn’, beseft Pronk, ‘maar dat geldt ook voor mijn vrouw Fien. Zij is als dochter van oud-bankdirecteur Harm Hagenauw met de bank grootgebracht. Zij is geboren en getogen in de toenmalige directeurswoning aan het Klooster. We zijn een hechte Rabo-familie en kunnen nu deze mooie periode afsluiten.’ Pronk krijgt nu voldoende tijd voor zijn talrijke hobby’s, waaronder vissen, golven en tuinieren. Vrijdagavond nam hij tijdens een receptie in café-restaurant Hegen in Wezup afscheid van het personeel. Om zijn maatschappelijke betrokkenheid te onderstrepen doneert Pronk zijn afscheidscadeaus aan het kinderkankerfonds Kika.

 

BRON: COEVORDEN HUIS AAN HUIS / BOOM REGIONALE UITGEVERS

Bijschrift foto: Jans Pronk (62) uit Aalden heeft na een dienstverband van ruim 45 jaar afscheid genomen van de Rabobank. (Foto: Liesbeth Mennink).

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel