.

.

 

.

Boeren Burgers Buitenlui

Boeren?     ......Ze verbouwen wel granen, maar de ‘MacSharry’-regeling geldt niet voor hen

Burgers?    ......Zeker, geëerde én gewaarderde......

Buitenlui?   ......En of, als je ziet waar ze veel van hun tijd doorbrengen.....

Op de vrijwilligers van Jantina's Korenhofje bij de molen zijn bovenstaande titels allemaal wel van toepassing.

Martinus Koerts, Rikus Ruinemans en Bertus Schuiling doen onderhoud (maar aanvulling van meerdere vrijwilligers is altijd welkom) van het hofje, met catering van Tiny Hilbrands en Gradus Mulder (die het overigens ook niet kunnen laten her en der onkruid te plukken).

Ze hebben heel veel werk verzet om op een perceel grenzend aan het molenterrein een educatief terrein in te richten. Een breed scala aan gewassen, passend bij de molen, is daar ingezaaid, na het nodige voorwerk. Inmiddels is goed te zien dát er wat groeit. En wát er precies groeit is te lezen op de bordjes die bij de perceeltjes zijn geplaatst.

De bedoeling is dat mensen spontaan het hofje binnen lopen, de picnickbank gebruiken, ‘les krijgen’ als daarom gevraagd is enz. enz.

 

Het idee kwam van Reint Kuijer, al enige jaren geleden, en het bestuur van de Molenvereniging ging daar met enthousiasme op in. Hij en Martinus Koerts hebben de organisatie op zich genomen.

De benodigde gelden kwamen mede binnen door een gift uit het stimuleringsfonds VTRB Coevorden Zuidoost-Drenthe. De realisatie van Jantina's Korenhofje kwam ook tot stand dank zij Aannemer Westerhof, de Coöperatieve Werktuigen Vereniging, Hekkerij Euving, Sierbestrating Zwaagstra, Jop Kropveld, For Farmers, Nuno en Bakkerij Kuijer.

"Maar zonder de vrijwilligers, die de handen letterlijk uit de mouwen hebben gestoken, was het realiseren van Jantina's Korenhofje niet mogelijk geweest," aldus de voorzitter, die de officiële opening op zaterdag 22 juni 2013 als hét moment aangreep zijn groenploeg in het zonnetje te zetten.

 

De opening werd verricht, na 2 korte toespaken, door het samen opendoen van het grote hek door de heren Ovinge, Mensinga en Kwant, drie aanwezige ereleden, waarna de genodigden het hofje in bezit namen. Rogge, met korenbloemen (‘roggebloemen’), gerst, vlas, mais, boekweit en haver zijn er te zien. De tarwe is mislukt dit jaar; zowel de gezaaide winter- als zomertarwe bleek een lekkernij te zijn voor kraaien en duiven (“Jantina’s snackcorner” in dit geval).

 

De aanwezigen werd daarna koffie en krentenstoet aangeboden. De voorzitter verontschuldigde zich bij de opening voor het niet al te beste weer, maar laten we wel wezen: zonder wind geen draaiende Jantina Helling molen en zonder regen geen groei in Jantina’s Korenhofje.


Bijschrift foto: de opening werd verricht door de drie ereleden (foto Bertie Dubbelhuis)

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel