.

.

 

.

Nieuwe fiets- en wandelroute in Zweeloo

'Route verkent grenzen langs schilderachtig gebied'

Zweeloo is een fraaie fiets- en wandelroute rijker. Jan Warmolts heeft over het thema Schilderachtig Zweeloo onlangs een rijk geïllustreerd routeboekwerkje ontworpen. De geboren en getogen Zweeler laat geen moment onbenut om zijn dorp en de omgeving te promoten. Als gids, auteur, mede-organisator van kunsttentoonstellingen en nu dus ook als schrijver van een fiets- en wandelroute. Fietsen en wandelen zijn grote hobby's van Warmolts, maar zijn grootste passie ligt toch vooral op het cultureel-historische vlak. Dat kan ook bijna niet anders met een prachtig gebied in zijn achtertuin.

Een aantal jaren geleden uitte Jan Warmolts de wens om een specifieke fiets- en wandelroute te maken in het kader van het project Schilderachtig Zweeloo. Dat als een passend vervolg op het boek Schilders in Zweeloo, waar Warmolts als samensteller nauw bij betrokken was. 'Zweeloo is nog steeds een schilderachtig dorp gelegen in een mooie natuur. Dat willen we de toeristen en andere belangstellenden graag laten zien. Er zijn door de jaren verschillende fiets- en wandelroutes uitgegeven, maar niet specifiek over dit onderwerp. Het is een route die leidt langs plekken waar honderden schilders door de eeuwen heen hun inspiratie vonden.' Warmolts ging de uitdaging aan, al was het wel een project van een lange adem. 'Zoiets vergt natuurlijk een behoorlijk stuk voorbereiding en bovendien moest het allemaal zorgvuldig gebeuren. Daarnaast moesten ook sponsors en adverteerders enthousiast gemaakt worden. Uiteindelijk is dat allemaal gelukt en is de fiets- en wandelroute inmiddels in een oplage van 1.500 exemplaren op de markt verschenen.' Jan Warmolts heeft op creatieve wijze een route uitgestippeld waarbij diverse locaties op boeiende wijze worden beschreven. Zoals het verhaal over de Prinses van Zweeloo, het 13e eeuws kerkje van Zweelo, De Krijger van Aalden en tal van wetenswaardigheden over kunstenaars die de dorpen van de voormalige gemeente Zweeloo als onderwerp kozen voor hun schilderijen en tekeningen. 'Als parels aan een ketting, maar iedere parel heeft een apart verhaal en karakter.'

De fiets– en wandelroute begint aan de Hoofdstraat bij café-restaurant Tante Sweel. 'Het is de lokatie waar Max Liebermann en Vincent van Gogh tijdens hun bezoek aan Zweeloo hun eerste sporen hebben achtergelaten in de vorm van schetsen en schilderijen. De route leidt langs tal van prachtige locaties en verkent de grenzen van het schilderachtig gebied in en rondom Zweeloo', zegt Warmolts. De tocht geeft fietsers en wandelaars volgens hem een unieke kans om kennis te maken met verleden van het gebied. De routebeschrijving wordt vergezeld van boeiende en cultureel informatieve teksten, die tijdens de tocht maar ook thuis gelezen kunnen worden. 'Het verhaal vertelt zichzelf en spreekt de verbeeldingskracht van de kijker en lezer ongetwijfeld aan.' Het routeboekje is ontworpen en vormgegeven door Leo Kaldenbach uit Aalden. En werd mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Rabobank Borger-Klenckeland, Recreatieschap Drenthe, Stichting Schilderachtig Drenthe en tal van sponsors. Het boekwerkje is te verkrijgen bij het TIP-kantoor Zweeloo, bij de plaatselijke horecaondernemers en Hollander. (De fietstocht omvat ruim 30 kilometer en de wandeltocht heeft een lengte van ongeveer 7 kilometer.)

Bijschrift foto: Jan Warmolts toont de fiets– en wandelroute met op de achtergrond het café-restaurant aan de Hoofdstraat, waar de tocht begint. 'Het is de lokatie waar Max Liebermann en Vincent van Gogh tijdens het bezoek aan Zweeloo hun eerste sporen hebben achtergelaten in de vorm van schetsen en schilderijen.'

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel