.

.

 

.

Actie mocht niet baten, peuterspeelzaal Zweeloo moet sluiten !

De crisis speelt Zweeloo wederom parten! De driftige bezuinigingsmaatregelen van de gemeente Coevorden gaan nu zelfs ten koste van de kleinsten onder ons, want de peuterspeelzaal in Zweeloo moet de deuren sluiten.

Onder het personeel van de peuterspeelzalen zullen de nodige ontslagen vallen. Van de in totaal negen locaties binnen de gemeente blijven er slechts vijf over: namelijk twee in Coevorden, één in Schoonoord, één in Geesbrug en één in Dalerpeel. Deze vijf worden door de gemeente aangemerkt als achterstandsgebieden. Het kan als positief worden gezien, dat Zweeloo daar dus niet bij hoort. Of het dorp daar echter in dit geval zo blij mee moet zijn ? De gevolgen er van zijn immers zonder meer wrang te noemen !

Van peuter en vervolgens naar kleuter behelst een periode van twee jaar en binnen die twee jaar is anderhalf jaar peuterzaal voor de peuters een hele mooie en leerzame tijd ! Waar heeft de wethouder van de gemeente Coevorden het dan over met haar opmerking dat het maar een korte periode in een mensenleven betreft ! Tijdens de raadsvergadering viel haar dan ook vanaf de publieke tribune een volmondig boegeroep ten deel.

 

Het gaat in dit geval over de peuters van nu ! Hebben zij dan geen recht op een peuterspeelzaal waar ze bijvoorbeeld leren om rekening met elkaar te houden en bepaalde dingen met andere kinderen te delen ?

 

 Vrouwen worden al jaren gestimuleerd om te gaan deelnemen aan de arbeidsmarkt, immers een slimme meid is op haar toekomst voorbereid ! In de peuterspeelzaal waren de kinderen van werkende vaders en moeders voor een paar morgens in de week in goede handen.

Spelenderwijs samen met leeftijdgenootjes op weg naar het basisonderwijs ! 

 

Voorlopig is er alleen nog subsidie tot 1 januari 2015 voor peuterspeelzalen in Coevorden, Schoonoord, Geesbrug en Dalerpeel. Deze subsidie is bedoeld voor kinderen aldaar, waarvan slechts één van de ouders werkt. Tevens geldt de subsidie voor kinderen die extra aandacht nodig hebben, dit kunnen ook kinderen van tweeverdieners zijn.

 

In andere gevallen kunnen kinderen van tweeverdieners in geen enkele peuterspeelzaal meer terecht en worden de ouders geacht gebruik te maken van de kinderopvang, omdat ze recht hebben op kinderopvangtoeslag.

 

De kogel is dus door de kerk:  aan de peuterspeelzaal in Zweeloo komt onverwacht na ruim 40 jaar een eind. Onverwacht, omdat pas drie jaar geleden er een samenwerking ontstond  tussen Drieluik Kinderopvang met Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Coevorden. De opzet hiervan was om door middel van een gezamenlijke huisvesting in het voormalige Rabobank-gebouw elkaar te versterken. Het heeft helaas geen zoden aan de dijk gezet !

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel