.

.

 

.

Vrouwen van Nu : 'Midden in de samenleving'

Actief, betrokken en vooruitstrevend. Een drie-eenheid die de NBvP, Vrouwen van Nu, afdeling Zweeloo al meer dan 75 jaar lang hoog in het vaandel heeft staan. De vrouwenbeweging is na drie kwart eeuw met tal van activiteiten stevig verankerd in de Zweeler samenleving. 
Een gesprek met een bestuursafvaardiging van de vereniging maakt duidelijk dat de vrouwenorganisatie uit Zweeloo een plek is voor vrouwen die met beide benen in het leven staan.

 'We staan open voor nieuwe ontwikkelingen, voelen ons mede-verantwoordelijk voor een leefbare samenleving en willen graag ervaringen met elkaar delen. Daaruit spreekt betrokkenheid en een grote wil tot samenwerking en ontplooiing. Kort en goed: met krachtige stem participeren we op allerlei manieren in de hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen', schetst voorzitter Iskje van de Velde de brede doelstelling.
Secretaris Ria Maaskant zegt dat de vereniging openstaat voor vrouwen van alle leeftijden en gezindten. 'De leden komen één keer per maand bij elkaar. De inbreng van de leden zorgt steeds weer voor een aansprekend programma.' Tijdens de bijeenkomsten worden contacten gelegd en allerlei aanvullende activiteiten gepland.' Zelf kwam Ria Maaskant vijf jaar geleden vanuit Leiden naar Aalden. 'Om het dorp beter te leren kennen ben ik lid geworden van de Vrouwen van Nu. Welnu, dat is me helemaal gelukt!'
In 1933 werd de afdeling Zweeloo van de toenmalige Ned. Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen opgericht. Het werkterrein omvatte het algeheel welzijn van de vrouwen op het platteland. Na de oorlog nam het aantal vrouwen met een andere achtergrond snel toe. 'De leden werden steeds meer gestimuleerd om ‘modern’ te zijn en mee te gaan in de ontwikkelingen. Cursussen gingen onder meer over de woninginrichting, maatschappelijk werk, opvoedkunde, handwerken, koken en voeding. Vooral het handwerken is nu nog steeds heel actueel, vooral om oude handwerktechnieken in stand te houden.' In de jaren zeventig kregen de onderwerpen steeds meer een maatschappelijk karakter. Ook het emancipatieproces werd niet vergeten. Speerpunten waren verder scholing en training. Vooral de computer-cursssussen bleken bijzonder populair. Anne Tromp, vele jaren voorzitter van de afd. Zweeloo, heeft in deze ontwikkeling een inspirerende rol gespeeld. Niet verwonderlijk dat de afd. Zweeloo inmiddels via www.vrouwenpleindrenthe.nl ook met een eigen site op het wereldwijde web aanwezig is. De site wordt keurig bijgewerkt door de webmasters Hennie Verschelling en Minie Lahuis. 
'Ondanks de programmatische verschuivingen, blijft Vrouwen van Nu bovenal een gezelligheidsclub, waarbij de nadruk blijft liggen op ontmoeting, inspiratie en plezier', zo verzekeren de bestuursleden. Naast de maandelijkse bijeenkomsten wordt er veel voor de leden georganiseerd. Er zijn tal van sub-commisies. Er wordt gefietst, gereisd, er is een marktcommissie, een volksdansgroep, een handwerkgroep en een literatuurgroep. 'Waak ervoor teveel te centraliseren. Door ieder lid aan te spreken op haar talenten, stimuleer je haar deze ook ín te zetten. Het geeft een sneeuwbaleffect. Iedereen doet mee! Wij zijn blij met een veelheid aan commissies; met een klein groepje iets uitdiepen of doen. Houd je als bestuur alle touwtjes in handen, dan heb je onvoldoende draagvlak en betrokkenheid. Ook na 75 jaar blijven we ons beijveren om de vrouwenontwikkeling te bevorderen. Dat doel is weliswaar voor een groot deel behaald, maar verdient altijd nog aandacht. Dank gaat vooral uit naar onze aktieve en trouwe leden, want zonder hen, was er nu geen feest.' Voor meer informatie zie ook de website: www.vrouwenpleindrenthe.nl surf dan naar vrouwenorganisatie-nbvp-afd.Zweeloo

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel