.

.

 

.

Waardering voor ondernemerschap Albert en Geja Hilbrands

 

Kijkboerderij 'De Drentse Hoeve' in Wezup een toeristische attractie van formaat

Een uitgebreid kijkje in de stal, tussen de koeien en de kalveren. In het hart van de boerderij, waar een melkrobot onverstoorbaar 24 per uur per dag actief is om de koeien te melken. Met uitzicht op de weilanden met grazende koeien, die gelukkig nog een groot deel van het jaar buiten lopen. Het is buitengewoon platteland in optima forma. Eén ding is dan ook zeker: met de komst van de kaas-kijkboerderij 'De Drentse Hoeve' aan de Wezuperstraat 20 in Wezup is de regio een toeristische attractie rijker. De biologische boerderij van Albert en Geja Hilbrands werd in mei 2007 door landbouwgedeputeerde Rein Munniksma officieel geopend. Het publiek is er dagelijks  welkom en alle geheimen van het boerenleven worden er prijsgegeven. Kalfjes mogen worden geaaid, de stallen bekeken en in de multi-media zaal worden doorlopend een aantal indrukwekkende documentaires getoond.

De fraai ingerichte kijkboerderij geeft de bezoekers een helder beeld van de activiteiten op de boerderij. Er is een mooie ontvangstruimte gecreëerd, waar koffie met krentenwegge geserveerd wordt en een lekker stukje biologisch kaas geproefd kan worden. Om het boerenleven en de melkproductie écht te ervaren, gingen we dit weekend met Albert Hilbrands de boer op. Tijdens zijn enthousiast betoog maken we tot in elk detail kennis met het reilen en het zeilen op dit modern biologisch melkveebedrijf. Interessant is de hightech melkrobot, die 24 uur per dag in werking is. Volgens Albert een uitvinding die het meest heeft bijgedragen aan de mechanisering in de Nederlandse landbouw. 'Dankzij deze robot is het melken een volautomatisch proces geworden, waar de boer nog nauwelijks naar hoeft om te kijken.'

Het succes vind je terug in een ongelooflijk gezonde en tevreden veestapel en een stal om door een ringetje te halen. Geleid door Albert, een goede vakman en ondernemende, maar tegelijkertijd realistische, boer. En een gedreven ambassadeur voor de biologische landbouw. Na de overstap op “biologisch” werd het presenteren van dit mooie bedrijf de nieuwe uitdaging. Met de Ambachtelijke Kaasmakerij van het historische dorp Orvelte als logische vervolgstap waar zijn echtgenote Gea haar energie kwijt kon.

Door het aan de kaasmakerij verbonden café en de kaaswinkel groeide direct contact met “de-mensen-in-het-land”  En zo ontdekten ze hun talent om als gastheer en gastvrouw en als ambassadeurs van de agrarische sector en de biologische sector op te treden. Albert is daarbij de geboren entertainer, die zijn verhaal verpakt in een presentatie vol spelletjes, grappen en onverwachte wendingen. Gea is en blijft de spontane gastvrouw, die met één oogopslag ziet wat je wilt en probeert het je vooral naar de zin te maken.

Op de eerste verdieping is een loopbrug gemaakt, zodat het publiek van bovenaf in de stallen kan kijken naar 75 melkkoeien en 55 stuks jongvee. In de stal een machtg mooi uitzicht op vele tientallen hectares grasland. In de multimedia-zaal zijn documentaires te zien onder de noemer 'Van gras tot kaas'. Indruk op de bezoekers maakt ook een reportage over een keizersnede. Niet alleen voorbehouden aan mensen, maar ook bij koeien een beproefde manier om een ongeboren kalfje uit de baarmoeder te bevrijden wanneer dit op de natuurlijke manier niet lukt. Voorts gunt Hilbrands met de 'Boerensafariwagen' toeristen de mogelijkheid om in Orvelte een kijkje te nemen in zijn eigen Ambachtelijke Kaasmakerij. Zijn kaas wordt naast Nederland inmiddels ook in Duitsland en Japan verkocht én gewaardeerd. Het ondernemerschap van Albert en Geja Hilbrands wordt alom geprezen. Door de grote afstand tussen consument en producent kan de kijkboerderij bijdragen aan verbetering van de kennis over voedsel en het voedselproces. De kijkboerderij is dagelijks geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Op maandag is de boerderij voor het publiek gesloten.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel