.

.

 

.

Veel ideeën voor Stimuleringsfonds, waaronder ook 5 Zweeler.

Maar liefst 57 initiatieven zijn er de afgelopen maanden door de Coevorder samenleving ingediend voor het gemeentelijk Stimuleringsfonds. Het fonds is bestemd voor goede ideeën, die de leefbaarbaarheid van dorpen en/of wijken in de gemeente Coevorden bevorderen. De gemeente heeft hiervoor in 2015 € 100.000 beschikbaar gesteld. Op donderdagavond 19 november worden de initiatieven gepresenteerd tijdens de initiatievenmarkt bij Restaurant-Partycentrum “De Zwerfkei” in Gees. Op deze avond wordt ook duidelijk of de vijf ingediende Zweeler initiatieven een kans van slagen op subsidie hebben. De uiteindelijke verdeling van het budget ligt bij het college van burgemeester en wethouders. Van een drietal Zweeler initiatieven geven wij, in willekeurige volgorde, een korte beschrijving.

Een speeltuintje in Wezup.

Wezup is een levendig dorp, er wordt van alles gedaan en georganiseerd, voor jong en oud, maar…..voor de kinderen zou het nog wel een onsje meer mogen zijn. Dat is althans het gevoel bij Annette Mulder, Jeanet van Olst en Monique Heidemans, drie jonge moeders uit Wezup en de bedenkers van dit initiatief. Concreet denken ze aan een leuke speeltuin met een natuurlijke uitstraling, passend in het dorpsbeeld én tegelijk een ontmoetingsplek voor ouders met kinderen. Een plek hebben ze ook al, het veldje naast HCR Hegen, waar nu al een schommel staat. Veel groter hoeft het ook niet te worden, misschien nog een zandbak en wat klim- en klautertoestellen. En dit alles in eigen beheer en op eigen verantwoordelijkheid. Een startkapitaal uit het fonds zou daarom een mooie opsteker zijn!

Een pannakooi voor het zwembad en het sportveld.

Stichting Zwembad Zweeloo en de Beheersstichting van het Alterbarg hebben de handen ineen geslagen om een grote wens van de Zweeler jeugd uit te laten komen: het realiseren van een Zweeler Pannakooi. Ter verduidelijking: een pannakooi, ook wel “voetbalkooi of “sportkooi” genoemd, is een voetbalveldje met twee doeltjes waar een kooi omheen zit zodat de bal (bijna) altijd in het spel blijft. Het unieke van dit gezamenlijk initiatief is dat door de vaste ondergrond en de demontabele kooi de pannakooi het gehele jaar door intensief gebruikt kan worden: van mei tot augustus in het zwembad en van september tot april op het sportveld. Een grote wens van de Zweeler jeugd gaar hiermee in vervulling. De aanleg van deze voorziening wordt geheel door eigen vrijwilligers gedaan. De wens en verwachting is dat de pannakooi bij de opening van het nieuwe zwemseizoen gebruiksklaar is. Olfred Nijenbanning en Harry Kuipers kunnen er nog veel meer over vertellen.

Een stilteobject op de begraafplaats.

Het plaatsen van een stilteobject op de algemene begraafplaats Zweeloo is een initiatief van Stichting Aelder Hooghe Kunsten. Het kunstobject is een bank in de vorm van een kerkraam, weliswaar abstract uitgevoerd maar zeker herkenbaar door de romaans/gotische vorm. De bank zal tussen de vier en vijf meter hoog worden en in cortenstaal worden uitgevoerd. Het geheel moet worden gezien als een verbindende factor tussen kerk, begraafplaats en bevolking. Het doel is een nog fraaiere begraafplaats te creëren, met een speciale plek voor momenten van bezinning en rust. De stiltebank zal een plek krijgen op de plaats van het huidige bankje midden op de oude begraafplaats.

De overige twee Zweeler initiatieven zijn a) de herbestrating van het Westeinde in Wezup met waaltjes en b) het opknappen van oude graven op de begraafplaats.

Bron: Oes Eig’n Kraantien d.d. 17 november 2015.

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel