.

.

 

.

Samenbreed

Samenbreed is een burgerinitiatief van een enthousiaste groep vrijwilligers, met als doelstelling om alle dorpen, inclusief de buitengebieden, van de voormalige gemeente Zweeloo te voorzien van een snelle en vooral toekomstbestendige internetverbinding. Samenbreed wil dit, gesteund door de provincie gaan realiseren via glasvezel. Dit wordt niet aangeboden door de grote Internetproviders, omdat dit commercieel voor hen niet interessant is.

 Hoe vaak lopen we al niet tegen problemen aan met de internetverbinding. Tijdens het telebankieren wordt de sessie plots afgebroken. U kijkt naar een sportwedstrijd en net op het moment dat er gescoord gaat worden, blijft de bal stil hangen of komen er blokjes in beeld. Of je wilt een groot bestand met foto’s versturen en dat lukt niet en moet je foto voor foto verzenden.

Waarom is glasvezel essentieel voor iedereen?

-Glasvezel verbindt je met de gemeenschap van je dorp, je gemeente en andere overheden. Een eigen glasvezelnetwerk maakt het mogelijk om inwoners op lokaal niveau te verbinden. Denk hierbij aan plaatselijke activiteiten, die live bij u binnenkomen via het internet zoals een sportactiviteit, de preek van de dominee rechtstreeks op uw TV, verslag van een dorpsfeest of een toneeluitvoering. Ook ouderen zullen steeds vaker op het internet vertoeven om in contact te blijven met vrienden en familie via Facebook of Skype.

-Modern onderwijs kan niet zonder een supersnelle verbinding. Scholen gaan steeds vaker over op tabletonderwijs, waarbij heel veel leerlingen tegelijk op hun tablet aan het werk zijn. Scholieren die thuis werkstukken of toetsen moeten maken en digitaal naar de docent moeten verzenden. Het  ministerie van onderwijs wil over een paar jaar de CITO toets online laten afnemen. Ook als er meerdere kinderen in een gezin op hun IPad aan het werk zijn en er door een van de ouders een film gestreamd wordt en tegelijkertijd door de ander naar HD-TV gekeken wordt, zal dit via de glasvezelkabel probleemloos en snel verlopen.

-Toerisme is een belangrijke economische pijler voor Drenthe. Maar de toeristen worden ook veeleisender. Ze wensen een snelle internetverbinding (Wifi) op hun logeeradres om bijvoorbeeld samen een spelletje te doen op Wordfeud of foto’s te verzenden naar de familie thuis. Onlangs stond er in het Dagblad v/h Noorden het volgende citaat van een campingeigenaar: ”onze  gasten vinden een snelle Wifiverbinding  belangrijker dan een schoon toilet”

-Comfortabel en veilig wonen. Steeds meer apparatuur in en om het huis zal van afstand bedienbaar zijn. Wanneer je auto constateert dat je op weg naar huis bent zal de CV je huis op de gewenste temperatuur hebben bij thuiskomst en is ook de koffie doorgelopen. Beveiligingsbeelden die je op je IPhone binnenkrijgt bij onraad. Zorg op afstand zal een steeds grotere rol gaan spelen.  Jouw medische updates (zelf gemeten bloeddruk- of bloedwaardes) kunnen direct naar de behandelende arts worden gestuurd, die op afstand de medicatie kan bijsturen. Het digitale spreekuur met de huisarts is een kwestie van tijd. Een liveverbinding op je IPad of TV, waar arts en patiënt  elkaar in de open kunnen kijken. Je hoeft zelf niet meer op pad.

- Onmisbaar voor boeren, thuiswerkers en ZZP’ers. De robotisering in de agrarische sector neemt een steeds grotere vlucht. Melkrobots geven digitaal hun gegevens door  aan de boer, de zuivelfabriek, de melkvervoerder, de voerleverancier etc. Ook in de akkerbouw zullen steeds meer processen digitaal worden aangestuurd.  Copywriters, ontwerpers, ict-ers e.a. produceren veelal veel tekst/foto’s en complexe berekeningen en tekeningen of beheren op afstand productieprocessen in fabrieken in binnen- en buitenland. Snel en stabiel internet door middel van glasvezel is voor hen een levensbehoefte.

Het bovenstaande roept ongetwijfeld meer vragen op, zoals kosten van een aansluiting en abonnement, upload- en downloadsnelheid, wanneer gaat de schop in de grond etc. etc. Samenbreed gaat op alle vragen een antwoord geven En dat doen we als volgt:

-Onze website is over 2 weken in de lucht en is een bron vol informatie en antwoorden (ook op Facebook).

- In alle dorpen, Aalden, Benneveld, Meppen, Wezup, Wezuperbrug en Zweeloo wordt voor de eigen bewoners een informatieavond georganiseerd met een deskundige spreker van het breedbandplatform van de provincie Drenthe. In Oek zullen we de data en locaties bekend maken.

-Sam Breed, ons boegbeeld en icoon gaat de lezers wekelijks bijpraten over activiteiten, vorderingen en andere weetjes.

 

 

                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel