.

.

 

.

Kunst bij het kerkje in Zweeloo

Iedereen was welkom en velen waren erbij. Op vrijdag middag 20 mei werd het kunstwerk met de Italiaanse naam “Finestra in Vista” op de begraafplaats onthuld. In gebruik genomen is misschien een betere uitdrukking, het beeld is niet alleen een venster maar ook een rustplaats. Joke Holwarda heeft het bedacht, ontworpen en gerealiseerd. Uit liefde voor het kerkje.

Vormgeving is haar vak en zij werd geïnspireerd door de schoonheid van de ramen. Die vorm heeft ze gebruikt voor de sieradenlijn die zij ontwierp ter gelegenheid voor een expositie van haar werk in het kerkje. Hierdoor kwam  ze op het idee om die vorm ook te gebruiken voor een echt beeld bij de kerk.  Een functioneel beeld, met een zitplaats, om stil te zijn en om je heen te kijken.

Er waren diverse sprekers, er werd prachtige muziek gespeeld door Chris Vrijbloed (mond harmonica) en Gerard Rolink (gitaar) en TastyBasics zorgde voor de inwendige mens. De voorzitter van de Stichting Aelder Hooghe Kunsten, Anneke  Kayser, opende de bijeenkomst en verhaalde van de slag om de financiering. Dat was niet makkelijk, maar is toch gelukt. Zowel dankzij een flessen-actie waarbij mensen hun statiegeld afstonden, als dankzij diverse bedrijven die het initiatief meefinancierden. Vervolgens gaf Henk Slomp, zelf ook beeldend kunstenaar, een humoristische beschouwing over kunst. Zonder té theoretisch of zweverig te zijn in zijn argumentatie. “Kunst heeft tijd nodig. Mensen moeten wennen aan moderne kunst. Is dit beeld een venster of een poort, of een handig bankje. Dat bepaalt ieder voor zich, na verloop van tijd.”

Jeroen Huizing, onze wethouder met 7 verschillende portefeuilles, gaat ook over kunst en cultuur. Hij kent Joke Holwarda en haar werk goed en steekt zijn waardering niet onder stoelen of banken. “De gemeente heeft geen budget voor kunst en daarom zijn particuliere initiatieven zo zeer van  belang”.  Ook economisch, want het is inmiddels gebleken dat culturele manifestaties aantrekkingskracht hebben. “Textiel Leeft”, een ander initiatief van Joke, was zo’n publiekstrekker in 2013. Dat bleek ook goed voor de lokale economie. Jeroen Huizing feliciteerde Joke met dit nieuwe initiatief en samen onthulden zij het beeld met aan de voet in Belgisch hardsteen geschreven het gedicht van Janneke Holwarda, die in een paar regels exact verwoordt waar “Finestra in Vista” voor staat.

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel