.

.

 

.

Steun voor eigenaren van ‘karakteristieke objecten’

De gemeente Coevorden wil eigenaren van karakteristieke panden stimuleren hun eigendom goed te onderhouden. Eigenaren krijgen de mogelijkheid geld te lenen voor onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast wordt in het facetbestemmingsplan ‘karakteristieke objecten’ een regeling opgenomen die de panden moet beschermen tegen sloop. De gemeenteraad van Coevorden is met het voorstel akkoord gegaan.

Achtergrond
In 2011 is er in de gemeente een cultuurhistorische inventarisatie uitgevoerd. Uit deze lijst is in 2013 in samenwerking met de historische verenigingen uit de gemeente een selectie gemaakt van 418 panden. In 2015 lag het facetbestemmingsplan ter inzage en in december van 2015 zijn eigenaren van de
betreffende panden op de hoogte gebracht.
Behoud
De in het facetbestemmingsplan opgenomen sloopregeling moet voorkomen dat karakteristieke panden te gemakkelijk verdwijnen. Sloopwerkzaamheden mogen alleen worden uitgevoerd als deze de karakteristieke waarden niet aantasten.
Stimuleringslening
De gemeente wil de eigenaren van de karakteristieke panden helpen om hun eigendom goed te kunnen onderhouden en stelt daarvoor leningen met een lage rente beschikbaar. Het gaat dan om maximaal 20.000,- euro per aanvraag. Dit is geregeld in de Verordening Stimuleringslening karakteristieke objecten. Met deze nieuwe verordening komt de verordening Leningen Stedelijke vernieuwing Coevorden 2006 te vervallen.
Erfgoed
De gemeente heeft met de nieuwe regeling een instrument dat het waardevolle erfgoed in de gemeente ten goede komt. Het betreft een timuleringsregeling
gericht op het behoud van karakteristieke objecten in de vorm van onderhoud, herstel en restauratie.
Uitgebreide informatie
Uitgebreide informatie en de Verordening stimuleringslening karakteristieke objecten is te vinden op www.coevorden.nl/bouwen/verordeningstimuleringslening-karakteristieke-objecten-coevorden
 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel