.

.

 

.

Zonnige zomerdrukte bij Cor Berkhout en zijn partner Karin

Cor Berkhout teelt op een areaal van 8 ha zonnebloemen op gehuurd land langs de Brugstraat tussen Wezup en Wezuperbrug.  De agrariër waarvan hij het land huurt heeft voldoende grond om zo bij iedere nieuwe teelt met verse grond te kunnen starten. De zonnebloemvariëteit die hij produceert is de Helianthus annuus ‘Sunrich Orange’.

Het is een zeer populaire snijbloem bij de professionele tuinder (90% van het totale areaal aan geteelde zonnebloemen in Nederland wordt met deze variëteit beplant), maar is ook geliefd bij de consument vanwege zijn intense oranjegele kleur, donkergroen blad en een goed vaasleven.

Dit jaargetijde is een van de drukste oogsttijden van het jaar. Tijdens de zomervakantie zijn er vele scholieren actief om de zonnebloemen te oogsten en veiling klaar te maken (de bloemen worden net kleurtonend geoogst en op bossen van 5 stelen direct op water gezet). Ook Cor’s partner Karin Eleveld is regelmatig op het land te vinden. Hun drie kinderen Niek (7), Heleen (11) en Anna (13) zijn nog wat te jong. Maar misschien dat Anna volgend jaar al  wat gaat meedraaien. Wanneer de scholieren hun studie weer hervatten komen er een paar Poolse werknemers, die al jaren actief zijn bij Cor.

De afzet van de zonnebloemen vindt plaats bij drie vestigingen van de veilingorganisatie  Flora Holland, te weten Eelde, Aalsmeer en Rijnsburg. Het transport wordt verzorgd door Transpa Emmen. Cor is een groot voorstander van het veilingsysteem voor snijbloemen, alhoewel de prijsvorming soms af en toe wel te wensen  over laat.

Vrouwen bloot, handel in de goot! Dit is in bloemisterijkringen een bekend gezegde voor zomerse periodes met een groot aanbod aan snijbloemen en een minimale vraag met als gevolg dat er veel bloemen ‘doordraaien’ en vernietigd worden. 

Vader Cor Berkhout startte met zijn kwekerij in 1986. In 1991 is hij met zijn gezin van Uitgeest (N-H) naar Wezuperbrug verhuisd, alwaar hij nog steeds actief is als tuinder, zij het op een wat lager pitje. Twee broers van Cor, Marcel en Edwin, hebben een snijgroenkwekerij met Magnoliatakken, Leucothoe en eikenblad. Nadat het zonnebloemenseizoen ten einde is rond half oktober gaat Cor bij zijn broers werken tot maart, waarna zijn aandacht weer wordt opgeëist door de pioenrozen, waarvan hij 2 ha in cultuur heeft.

Zonnebloemenverzorging tips van Cor: alhoewel de naam doet vermoeden dat ze op vaas het best gedijen in de zon is het tegendeel het geval. Nadat de bloemen geoogst zijn mogen ze absoluut niet aan zonlicht worden blootgesteld. Na aankoop de stelen wat afknippen, scheutje chloor en wat suiker aan het water toevoegen voor een goed vaasleven.

In hun spaarzame vrije tijd mag Cor graag toneelspelen bij Tiedverdrief. Karin houdt van hardlopen en voetballen bij de dames 3 van v.v. Sweel.

Bijschrift foto: Cor en Karin zijn druk bezig met de oogstwerkzaamheden en het veiling klaarmaken van de zonnebloemen, samen met hun zoon Niek (teler in de dop?) (Foto: Jos Grootscholten)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 6 september 2016

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel