.

.

 

.

Straat van de maand: Kampweg in Benneveld

De Kampweg is dit keer aan de beurt in het kader van onze rubriek Straat van de Maand, maar wat moet je met een straat, die niet meer is dan een klein weggetje .....?

Er zijn geen stoplichten, geen rotondes, de dichtstbijzijnde supermarkt is op kilometers afstand en je hoeft niet eens tot tien te kunnen tellen om aan de weet te komen hoeveel huizen er staan. Het is er maar één!  Stel je voor, je woont aan de Kampweg in Benneveld en de miljoenenprijs van de postcodeloterij valt op de daarbij behorende postcode! Dan zit je gebeiteld en word je schathemeltjerijk, want je hoeft met niemand te delen!

De Kampweg gaat al vrij snel over in de Haarmaatsdijk en vervolgens in de Bommertsweg, deze laatste loopt helemaal tot aan Sleen. Het is een prachtig stukje natuurgebied, waarbij je langs de Kleikoelen komt. Vroeger was daar de ijsbaan van Benneveld, maar deze is inmiddels helemaal teruggegeven aan de natuur. De decoratieve Bereklauw tiert er welig, maar het is afblijven geblazen, je krijgt er lelijke brandwonden van.

Onder het genot van een kopje koffie, vertelt Zwaantje Kruimink, de bewoonster van het huis aan de Kampweg hoe het is om er te wonen en hoe het vroeger was:

Zwaantje is geboren in Balinge en trouwde in 1968 met Jan Kruimink. Ze gingen wonen op  het huidige adres waar ze samen het gemengde boerenbedrijf van Jan’s ouders voortzetten. Alles liep van een leien dakje tot de dag van 1 juni 1978, toen voltrok zich een drama. Na een verbouwing, die pas klaar was, werd het huis door een fel uitslaande brand volledig verwoest en moest weer opnieuw worden opgebouwd. Later werd het vee van de hand gedaan en gingen ze zich toeleggen op droogbloemen. Het was een heerlijke tijd, vertelt Zwaantje, veel leven in de brouwerij. Op hoogtijdagen was er wel zo’n dertigtal jonge mensen aan het werk. Nu is het stil geworden aan de Kampweg, vooral nu Jan er ook niet meer is. Hij overleed in 2005.

Tja, het lijkt nu een beetje een saai weggetje, die Kampweg. Maar…schijn bedriegt, er is in het verleden heus wel meer gebeurd, maar dat wordt niet aan de grote klok gehangen! En daar moet U het mee doen!

Bijschrift foto: Een mooi karakteristiek plaatje van de Kampweg in Benneveld. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 4 oktober 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel