.

.

 

.

Arrangeur Frans Rombouts maakt nog steeds furore

Vitale 87-jarige Aaldenaar blijft jong bij muziek

AALDEN - Muziek is niet meer weg te denken uit het leven van de 87-jarige Frans Rombouts. De vitale Aaldenaar schreef gedurende een reeks van jaren ettelijke duizenden arrangementen. Hij maakte furore in zijn geboortestreek West-Brabant als arrangeur en het bijzondere is dat hij tot op de dag van vandaag nog steeds furore maakt. Nu in Drenthe. Voor geen goud wil het vermaarde jazz- en danskorkest The Magnolians de creatieve arrangeur missen. Wat dat betreft is er in het leven van Frans Rombouts weinig veranderd. Sinds 2003 woont hij samen met zijn dochter Anita en schoonzoon Carlos in Aalden. In zijn woonkamer blikt de aimabele Brabander terug op zijn roemrijke loopbaan. 'Ik was een jochie van een jaar of acht, toen ik met Roosendaalse kermis een accordeon kocht voor twee kwartjes. Zo lek als een zeef. Met plakbandjes van busjes Buisman repareerde ik dat.' Frans liet het apparaat al spoedig naar de kwartjes lopen, want het geluid was weliswaar goed maar hij kon er geen wind inhouden vanwege de vele gaten. Daar is het bepaald niet bij gebleven. Na enkele jaren werd er een grote accordeon van 125 gulden gekocht en dat had in huize Rombouts wel wat voeten in de aarde, want dat was zo vlak voor de oorlog wel een aardig kapitaaltje. De investering zou zich echter dubbel en dwars terugbetalen, want Frans en muziek bleek een gouden koppel.

 

 

 

Naast de accordeon bespeelde Frans al snel allerhande instrumenten: onder meer trompet, trombone, saxofoon en klarinet. De Romboutsen waren destijds overigens een bekende muzikale Westbrantse familie. Enkele van hen zaten zelfs in het Metropole Orkest en in het Residentie Orkest. 'We zouden met gemak een compleet orkest hebben kunnen formeren, ware het niet dat verschillende familieleden emigreerden', aldus Frans. Wat niet verdween was de wil van Frans Rombouts om (ondanks alles) zijn muzikale doel te realiseren : allround worden in vrijwel alle muziekgenres. Van klassiek tot de lichtere genres. Hij kan even goed naar Bach als naar Louis Armstrong luisteren. En niet te vergeten, de katholieke Rombouts was ook tijdens de vele carnavalsfeesten niet weg te denken als arrangeur van carnavalsliedjes. Het muziektalent erfde hij vooral van zijn oud-oom Jan. 'Hij speelde uitstekend muziek en heeft me een eind op weg geholpen. Niet alleen spelen, maar hij leerde me ook de theorie. Oom Jan speelde zelfs nog trompet tot ver in de negentig', zegt de geboren en getogen Roosendaler, terwijl hij in zijn woonkamer de laatste hand legt aan het arrangement wat hij heeft geschreven voor The Magnolians. Eén van de vele in zijn loopbaan. De muziek was overal in zijn leven. 'Muziek heeft zo’n passie. Zelfs als het een triest nummer is heeft het een enorme emotionele beweging.'

In zijn geboorteplaats ontdekten de liefhebbers al snel de muzikale kwaliteiten van Frans Rombouts. Hij was in de verre omtrek een begrip. Bij menig dixieland- en jazzliefhebber liepen de rillingen over de rug bij Rombouts.arrangementen. Hij kan er nog steeds om glunderen. 'Als ik éénmaal de vorm en het idee in mijn hoofd heb, dan schrijf ik het zo voor de vuist weg. Ik ben gewoon helemaal mezelf gebleven. Dat geldt ook voor mijn muziekstijlen. Ik doe alleen maar wat ik wil, wat bij mij past. Dan weet ik dat het uit het hart komt.'

'Een historisch optreden', aldus vertelt Frans Rombouts, 'vond in 1946 plaats in het Kurhaus te Scheveningen. Het was een festival van dixieland-orkesten en het eerste grote optreden van de wereldberoemd geworden Orchestra of the Dutch Swing College.' Voor de toen jonge arrangeur Rombouts een hele grote dag omdat hij daar kennis maakte met de vele groten uit het vak. Een andere belangrijke dag in zijn loopbaan was in 1959 het Philips Songfestival, waar zangers en zangeressen uit heel Nederland optraden. Rombouts arrangeerde de muziek. En zo regen de hoogtepunten uit zijn illustere loopbaan zich snel aaneen. De bands Meldodians en Caldonians, waar hij als leider en orkestlid deel van uitmaakte, werden landelijk zulke begrippen dat ze diverse songfestivals hebben begeleid. Voor zijn verdiensten voor de muziek kreeg hij diverse onderscheidingen.

Frans Rombouts is en blijft kritisch, vooral op zichzelf. Het is een rijkdom dat hij op 87-jarige leeftijd nog steeds de passie en enthousiasme kan tonen voor de muziek. Dat hij arrangementen schrijft waar menig muzikant en liefhebber nog altijd door in vervoering raakt. Zijn ogen twinkelen als hij vertelt wat muziek bij hem teweegbrengt. 'Het geeft me zoveel vreugde. Het houdt me jong. Iedereen die in de muziek zit blijft jong.'

Bijschrift foto : Frans Rombouts kan geen dag zonder muziek. De vitale 87-jarige Aaldenaar schreef in zijn leven ettelijke duizenden arrangementen. (Foto: Anita Prinsen)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel