.

.

 

.

Ouderen in de samenleving

zullen steeds meer gebruik gaan maken van snel internet! 

Jantje legt de krant terzijde en schenkt nog een kopje koffie in en gaat weer voorzichtig zitten. Ze is gisteravond gestruikeld over een scheve tegel bij de achterdeur en heeft pijn in haar rug. Sinds het overlijden van haar man worden klusjes rondom huis niet zo snel meer opgepakt. Haar buren zijn van haar leeftijd en de kinderen wonen ver.

Ze mijmert over hun tijd samen, kijkt even stil uit het keukenraam en hoort een zacht geluidje wat ze eerst niet herkent, maar dan weet ze het weer. Het is de computer die ze van de kinderen heeft gekregen.

Want dan konden ze ondanks de afstand nog gemakkelijk met elkaar praten en elkaar zien., had hun zoon nog gezegd. Hij had ook voor Jantje Internet geregeld, want dat had ze nodig voor de computer had hij gezegd. Jantje vond het prima, zij had niet zo veel op met computers, dat was voor jonge mensen vond ze eigenlijk, maar de kinderen wilden graag dat ze een paar keer per week contact hadden, zeker nu ze alleen was.

Jantje klikte op het knopje precies zoals de kinderen haar hadden geleerd. ”Hoi oma, klonk het spontaan, en warempel daar zag ze haar kleindochter op het scherm. Jantje moest even slikken van ontroering. Hallo Maaike, zei ze.  Maaike begon een heel verhaal over school en dat ze nu een vriendje had, maar papa wist het nog niet. Jantje moest stiekem lachen, Maaike is haar oudste kleindochter en nu bijna 17 jaar. Ze praatten nog een beetje over koetjes en kalfjes en Jantje gaf in een onbewaakt ogenblik aan dat ze gevallen was bij de achterdeur en haar rug zeer deed. Maaike werd meteen serieus en vroeg Jantje om voor de zekerheid nog even te bellen met Aaltje van wijkzorg. Die kwam toch nog steeds langs? Ze beloofde Maaike dit te doen en beëindigde het gesprek met de computer. Toch wel handig zo’n computer dacht Jantje, en ze probeerde of ze ook met Aaltje via de computer in contact kon komen.  Ze drukte op de knop van wijkzorg op het toetsenbord, en even later zag ze Aaltje op het scherm. Hallo Jantje waarmee kan ik je van dienst zijn zei Aaltje….

Zomaar een voorbeeld, maar wel één die ook bij u in de omgeving van toepassing zou kunnen zijn. misschien zelfs wel bij u thuis. De zorg is veranderd. De tijd dat je als bejaarde een aanleunwoning of een kamer in het verzorgingstehuis kon krijgen is voorbij. Er is niet eerder ruimte dan wanneer u specifieke hulp nodig heeft en tot die tijd bent u aangewezen op buren, kinderen, die soms ver weg wonen, of omwonenden. Dan is het goed dat er een betrouwbare en snelle internetverbinding beschikbaar is, waarmee u snel contact kunt maken. Ook wel handig voor de dagelijkse boodschappen, die thuis worden afgeleverd.

Bijdrage van Grietina van der Haak.

Illustratie: Janine Haddering

Oes Eig'n Kraantien d.d. 8 november 2016.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel