.

.

 

.

Longfonds zoekt collectanten in Zweeler Dorpen

‘… het is ó zo belangrijk dat er onderzoek naar gedaan wordt….’

Het LONGFONDS was eerder bekend onder de naam ‘Astmafonds’. Maar longproblemen zijn meer dan astma. Was vroeger de kreet ‘astma’ zo’n beetje de verzamelnaam, tegenwoordig dekt de afkorting COPD die lading beter. De afkorting staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease ofwel Chronische Obstructieve Longziekte. Deze informatie is te lezen op de site van het Longfonds, waar nog veel meer wetenswaardig te vinden is.

Maar een gesprekje dat OEK had met twee vrijwilligers van het Longfonds maakt meer, praktisch, duidelijk. Namelijk dat COPD en andere longziekten het leven zeer beïnvloeden. Dag in dag uit ademen alsof je door een rietje je benodigde lucht naar binnen krijgt……En dat het ó zo belangrijk is dat er onderzoek naar gedaan wordt. Op gebied van medicatie. En naar herstel van de longen, door bijvoorbeeld zelfherstellend weefsel te ontwikkelen, of transplantatie.

Ook belangenbehartiging (bijvoorbeeld naar de overheid, over schone lucht) en aanspreekpunt zijn voor patiënten zijn functies van het Longfonds. En vergeet daarbij de voorlichting niet: “Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en (aangepast) bewegen, goede voeding en gezonde lucht zijn van groot, van levensbelang”, aldus regiocoördinator Sjoerd Postma uit Ees, die vertelt dat hij al in zijn vorige woonplaats actief was, en nu hij sinds twee jaar in Ees woont 90 steunpunten tussen Coevorden en Assen onder zijn hoede heeft.

Een steunpunt, ofwel collecte-coördinator, in de voormalige gemeente Zweeloo is Ron Heeren. Hij legt uit dat hij al druk bezig is om de landelijke collecte, die van 8 t/m 13 mei a.s.gehouden wordt, ook hier ter plaatse tot een succes te maken. “Materialen worden aangeleverd door het Longfonds. Maar voor de mensen moet ik zorgen,” aldus Heeren. Hij heeft al diverse mensen persoonlijk benaderd. En ook “ja’s” gekregen, maar er zijn er meer nodig. Zweeloo is ‘bemensd’ voor de komende collecte, evenals Benneveld. Maar in Wezup, Meppen en Aalden zijn nog enkele mensen nodig. “En een ‘collega-coördinator’ zou welkom zijn,” zegt Ron, “dan kunnen wij de grote wijk die nu is ontstaan na het stoppen van mijn vorige collega weer in tweeën delen, waardoor wij onze persoonlijke aandacht aan de collectanten nog beter kunnen geven.” Wie geïnteresseerd is mag mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of bellen met 06-21 99 04 19.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 7 februari 2017.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel