.

.

 

.

Tom Warmolts: Reizen en avontuur is zijn lust en leven

Oud-Zweeler maakt furore als expeditie-gids op Noorse ijsbreker

“Het afscheid uit Zweeloo was destijds zeker zwaar, maar ik heb er heel veel van geleerd….!”

Wie verre reizen doet, kan veel verhalen….Dat geldt zeker voor Tom Warmolts. De 24-jarige oud-inwoner van Benneveld en Zweeloo wil eigenlijk zoveel vertellen, dat hij niet weet waar hij beginnen moet! Tom verruilde In 2001 het vertrouwde Drenthe voor Zuidwest-Frankrijk.

Inmiddels maakt Tom  internationaal furore als natuurgids op een Noorse ijsbreker. De redactie van Zweeloo Digitaal strikte hem afgelopen maand voor een uitgebreid vraaggesprek. Een indrukwekkend verhaal over een avonturier in hart en nieren……

Meerdere keren per jaar komt Tom Warmolts met veel plezier ~ en vaak zelfs met een vleugje heimwee ~ terug naar zijn geboorteplaats. Hij verblijft dan bij oma Grietje Warmolts in de Korenhof. ‘Oma is altijd heel blij als ik of mijn ouders en zusje op bezoek komen!’

Tom emigreerde op 9-jarige leeftijd met zijn ouders Roel en Aaltje en zusje Rosanne naar Zuidwest-Frankrijk. “Hoe goed pap en mam er ook mee om zijn gegaan, Nederland verlaten was voor mij wel lastig. Eénmaal in Frankrijk gesetteld viel het overigens allemaal best wel mee. Ik was vrijwel altijd samen met Rosanne en wij kwamen overal wel uit. Daarom heb ik ook zo’n hechte band met haar en zal zij altijd mijn beste vriendin blijven!”

“Strunen”

Zweeloo, waar zijn opa en oma woonden en Benneveld, zijn geboorteplaats, trekken Tom nog steeds enorm! ‘Ja, ik waardeer deze omgeving én de natuur. Als ik hier ben ga ik met mijn fototoestel op pad en kom tijdens het “strunen” altijd wel iets moois tegen!” Vooral de laatste jaren merkt Tom dat het vertrek uit Nederland veel met hem heeft gedaan. “Ik weet nu dat mijn grote reislust niet alleen nieuwsgierigheid en een verlangen naar avontuur is. Het is ook het ontdekken van en vooral ook wel zoeken naar een basis, niet nogmaals een vertrouwde omgeving achter je te laten. Maar omdat ik mij hiervan bewust ben, en ik weet hoe ik hiermee om moet gaan, is dit zeker niet negatief. Juist nu ik nog jong ben is het een perfecte drijvingskracht om al mijn dromen en passies tot bloei te laten komen. Het afscheid uit Zweeloo was destijds zeker zwaar, maar ik heb er heel veel van geleerd en heb er ontzettend veel voor teruggekregen!”

Tom Warmolts is bijzonder trots op zijn ouders. Hij zegt daarover het volgende: ‘Je moet wel lef en moed hebben om zo’n ongewis avontuur in Frankrijk tegemoet te treden. Wat mijn vader en moeder daar samen hebben opgebouwd is prachtig en indrukwekkend. Le Tuquet Vert (de poort van de Dordogne) zal altijd een bijzonder plekje in mijn hart houden.”

Meest verrijkende ervaring

De verhuizing naar Frankrijk schetst Tom tot dusverre als de meest verrijkende ervaring in zijn jonge leven. “Nog regelmatig realiseer ik mij dat veel dingen niet mogelijk waren geweest zonder die stap van mijn ouders. Beiden hebben ze, en doen ze nog steeds, enorm hun best dingen voor mij en Rosanne voor elkaar te krijgen. Ze zijn zeer ruimdenkend, staan altijd voor ons klaar en daar zal ik mijn hele leven bewondering voor hebben en inspiratie uit halen!”

Reizen

Tom’s allergrootste passie is reizen. “Mijn ouders hebben mij van jongs af aan altijd aangemoedigd dit te doen. Met backpacken, liften en vrijwilligerswerk ben ik op hele bijzondere en vaak onverwachte plekken terechtgekomen. Zo heb ik vorig jaar een maand lang op een afgelegen eiland in de Stille Oceaan gezeten, ergens tussen Nieuw-Caledonië en Fiji, om een vulkaan te zien uitbarsten. Ik heb toen boven op de krater van de vulkaan gestaan terwijl as wolken en lava mij om de oren vlogen. Dat was één van de meest indrukwekkende ervaringen uit mijn leven!”

Onvergetelijke ervaring

“Ook al ben ik inmiddels op alle zeven continenten geweest, er is nog héél veel wat ik niet heb gezien! Hopelijk kan ik in de toekomst, en in verband met werk, de plekken bezoeken die mij fascineren. Ik ben momenteel in dienst bij een Noors Expeditiebedrijf, die onder meer met ijsbrekers het Poolgebied aan het verkennen is.” Als natuurgids en kajak-instructeur is Tom actief geweest op expeditiereizen in Noorwegen, IJsland en Antarctica. “Binnenkort reis ik als gids mee op een cruiseschip door het reusachtige Amazoneregenwoud. Dan varen we door onherbergzame gebieden in Brazilië, Ecuador, Colombia en Venezuela. Dit is vast weer een onvergetelijke ervaring: de natuur is er verbluffend. Geen natuurgebied ter wereld is zo rijk aan planten en dieren als het regenwoud van de Amazone. Verder staan er reizen op de planning naar de Noordwest-Passage in arctisch Canada!”

Universitaire studie ‘toerisme’

Tom heeft in Frankrijk Handel gestudeerd. “Zonder al te veel moeite heb ik deze studie afgerond, maar behalve een lange en interessante stage in China, merkte ik steeds meer dat commercie niet mijn ding is! De tijd in China ontwikkelde mijn smaak voor verre reizen en ik heb toen besloten een universitaire studie ‘toerisme’ te volgen. Ik heb mijn Bachelor in Parijs gehaald en voor de eindscriptie ook een half jaar op Groenland gewerkt.” Tom spreekt  vloeiend Engels, Duits en Frans en hij leert nu Noors. Chinees en Spaans staan op de rol.

Gevaar van ijsberen

Studeren staat bij Warmolts niet meer op de planning, ….”maar zeg nooit nooit!” Ik heb allerlei cursussen gevolgd, zoals Kajak-instructeur en heb ook mijn schietdiploma moeten halen om gasten tijdens excursies veilig te kunnen begeleiden, vanwege het gevaar van ijsberen……... Het lijkt erop dat ik geen extra studies nodig heb om het werk als gids uit te kunnen voeren. Mijn droombaan is werken voor een Amerikaans bedrijf, die onder leiding van gidsen diverse expedities uitvoeren naar de Zuidpool. Dat lijkt me geweldig! Ik moet daar nog wel extra ervaring voor opdoen en cursussen op het gebied van veiligheid gaan volgen.”

Appartementje in Amsterdam

Tijdens ons gesprek snijden we ook een mogelijke terugkeer naar Nederland aan. Tom is daarover heel stellig. “Ik kan mij niet voorstellen dat mijn levensstijl ooit dusdanig zal veranderen dat ik überhaupt ergens terugkeer of heen ga om te “settelen”. Voor praktische redenen is het handig een “thuis” te hebben; een plek waar ik mijn spullen kan opbergen en waar ik mijn post kan ontvangen. Ik heb altijd stenen gespaard en mee genomen van over de hele wereld, en dat doe ik nog steeds. Juf Truida Jalving weet dan precies wat ik bedoel…..! Deze collectie staat nu bij pap en mam in Frankrijk, maar die wordt steeds groter en loopt misschien een beetje uit de hand. Als ik ooit iets koop of huur, dan is het vooral om mijn stenen en reis-souvenirs een plekje te geven waar anderen er geen hinder van hebben! Dan lijkt mij een appartementje in Amsterdam wel leuk, of in ieder geval ergens in de buurt van een grote stad, omdat dat makkelijk reizen is!”

Nieuwe dromen

Voor elke droom die Tom waarheid laat worden, komen er wel weer een paar nieuwe dromen voor in de plaats. “Ik heb voor de nabije toekomst nog flink wat grootste plannen. De Noordpool is altijd al een doel voor mij geweest evenals de Zuidpool en afgelegen eilanden, zoals Tristan da Cuhna en Paaseiland. In 2018 wil ik de hele wereld rond zonder te vliegen ~ dus met boot, bus en trein ~ over vijf continenten en door een stuk of vijftien landen waar ik naar verwachting ongeveer zes maanden voor nodig denk te hebben.”

Chinese muur

Samen met zus Rosanne heeft Tom ook nog de droom naar Alaska te gaan en ooit de hele route van de Chinese muur (6000 km) te lopen. “Ook zou ik graag nog veel plekken in Afrika willen zien waar ik nog niet vaak ben geweest! Als ik iets heb geleerd van al dat reizen is het wel dat, als je iets heel graag wilt, hoe onmogelijk het ook lijkt, je doel zeker kunt bereiken. Als je je uiterste best er voor doet, dan zul je ook de weg vinden naar je doel! “

Groots dromen dus, oftewel DREAM BIG. Dat is tevens ook een mooi bruggetje voor een stukje promotie. Tom ontwikkelde de laatste jaren namelijk een passie voor video/fotografie. ‘Een droom is dat uiteindelijk ook professioneel te gaan doen in combinatie met reizen. Ik verfilm al mijn avonturen en zet die online op mijn YouTube kanaal: TOM DREAMS BIG.” Tom is onder dezelfde naam ook op Twitter en Instagram te volgen: @tomdreamsbig.” Voor meer info over de camping kijk op www.letuquetvert.nl

Bijschrift foto Tom Warmolts: Tom’s allergrootste passie is reizen. “Mijn ouders hebben mij van jongs af aan altijd aangemoedigd dit te doen. Ook al ben ik inmiddels op alle zeven continenten geweest, er is nog héél veel wat ik niet heb gezien!”

Bijschrift foto pinguïns: Tom Warmolts in actie tijdens een enerverende expeditie op het continent Antartica. Als expertgids weet Tom alles over de geschiedenis en de bijzondere natuur van Antarctica.. Hij poseert hier met een klapperende kolonie pinguïns.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 28 februari 2017.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel