.

.

 

.

Hoe Henk Weggemans omschakelde

Van supermarkteigenaar naar examinator/rijvaardigheidsadviseur CBR. Hoe gaat het eigenlijk met Henk Weggemans, de voormalige supermarkteigenaar uit Zweeloo? De redactie van OEK ging op onderzoek uit en zocht Henk op!

De koffie stond klaar en een prachtig exemplaar van een herdershond genaamd Boss, elf maanden jong en heel ondeugend, begroette mij heel uitbundig, door gelijk met mijn sjaal aan de haal te gaan. Helaas voor Boss werd hij verbannen naar een andere kamer van waaruit hij luidkeels bleef protesteren. Wacht maar tot hij later de Big Boss is……. ?

Vlotte babbel

Henk Weggemans: van supermarkteigenaar naar examinator van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Henk is op maar liefst elf verschillende locaties actief, onder andere in Emmen, Assen, Groningen en Leeuwarden.

We blikken met Henk eerst terug op het verleden. Hij heeft een vlotte babbel en geeft graag tekst en uitleg: “Edie Roelink, eigenaar van Van der Zwaag Bakkerijen uit Schoonoord kocht destijds winkel Weerman (in de volksmond zo genoemd) en deze winkel kreeg toen de naam Ediemarkt. Het was op de plek waar momenteel het eetcafé Alleman zich bevindt. In Schoonoord, op de plek waar nu een Chinees restaurant gevestigd is, bevond zich toentertijd een supermarkt met de naam Micromarkt en daar op de groenteafdeling werkte niemand minder dan Gezienus Weggen, de altijd vriendelijke en behulpzame eigenaar van wat momenteel de Coop is.”

Ediemarkt BV

En opeens ging het balletje rollen! Henk leerde voor supermarktondernemer en werkte in de vakanties bij de Micromarkt. Gezienus Weggen werd bedrijfsleider in de Ediemarkt, bijgestaan door wijlen Jan Idema. De Zweeler bevolking zal het zich vast nog herinneren: Henk, toen nog een jonge knul, kreeg het baantje van Gezienus. Na nog enige tijd te hebben gewerkt bij de Edah en bij Stegeman (fijne vleeswaren) kwam hij terecht bij de Ediemarkt BV, opgericht door Edie Roelink, Jan Idema en Gezienus Weggen op de plek waar vroeger warenhuis Koster gevestigd was. Op een zeker moment stapte Gezienus Weggen uit de BV en Henk kocht de aandelen. Later kwamen de aandelen van Jan Idema ook in zijn bezit.

Roerige tijden

Het waren roerige tijden van keihard werken! En ja, een mens werkt om te leven en niet andersom en toen het allemaal te veel werd, besloot Henk Weggemans een drastische wending aan z’n werkzame leven te gaan geven. En dan verschijnt Gezienus Weggen weer in beeld,  in eerste instantie huurt hij de supermarkt van Henk om later tot koop over te gaan. En Zweeloo is blij met de supermarkt (nu een Coop), waar niet alleen een uitgebreid assortiment aan levensmiddelen te koop is, maar die ook een maatschappelijke functie voor het dorp vervult. Mensen ontmoeten er elkaar, vragen naar elkanders welzijn of maken zomaar een praatje.

Stevig gestudeerd

En Henk? Die ging na een periode van rust een heel andere koers varen, waarbij het zelfstandig ondernemerschap zich niet verloochende. Er werd stevig gestudeerd en ’Verkeersschool Zweeloo’ werd een feit! Tegenwoordig is Henk ook examinator in verschillende categorieën: auto, bromfiets, motor en faalangstexamens. Tevens is hij rijvaardigheidsadviseur bij BNOR (bureau nader onderzoek rijvaardigheid). Dit geldt voor iemand die bijvoorbeeld meer dan vier keer gezakt is of voor iemand van wie het rijbewijs is ingevorderd (bijv. spookrijder). Henk is dus een druk baasje, maar z’n vrouw Alice roept hem zonder pardon een halt toe als het genoeg is, de boog kan immers niet altijd gespannen staan! En ontspanning wordt dan gevonden in z’n grote hobby, radiozendamateur, niet te verwarren met geheime zender!  

Bijschrift foto: Henk Weggemans is een druk bezet baasje, maar kan zich in zijn vrije tijd helemaal uitleven als radiozendamateur. Dat is zijn grote hobby! (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel