.

.

 

.

Rubriek: GRUNE MANNEGIE

Wat hebben we al weer kunnen genieten van het fraaie voorjaarsweer. Ook de natuur heeft een enorme boost gekregen en vele heesters zijn al gaan uitbotten, waaronder de Hortensia. Welke Hortensia’s kun je rustig jaarlijks snoeien en welke laat je bij voorkeur met rust?  Er is nogal wat verwarring over de (jaarlijkse) snoeibeurt van de Hydrangea. In deze bijdrage van het GRUNE MANNEGIE gaan we wat dieper op deze materie in en komen de meest aangeplante tuinhortensia’s aan bod.

 

Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla): Dit is wel de meest aangeplante tuinhortensia in de Nederlands tuin. Zijn uitbundige en langdurende bloei, het prachtige groenglanzende blad en een enorme variëteit aan kleuren maken deze Hortensia zo populair. Bovendien is het een langlevende tuinplant met weinig tot geen gezondheidsproblemen. De snoeischaar is echter wel vaak een boosdoener. De nieuwe bloemknoppen voor 2017  worden al in de nazomer van 2016 gevormd. Als je dus in het voorjaar de plant flink terugsnoeit belanden de knoppen in de GFT bak en zit je een zomer zonder bloemen. Dus snoei een kort stukje steel met de uitgebloeide bloem  af tot op een stevige knop en je bent verzekerd van een rijke bloemenpracht.

Er is echter wel een uitzondering: de verjongingssnoei. Na verloop van een jaar of 4/5 is de plant vaak breed uitgegroeid en hebben zich er kromme een kruisende takken ontwikkeld. Je hebt dan de optie om de plant gedurende twee of drie jaar volledig te verjongen. Knip voor de helft of een derde van de oudere en kromme takken weg. Herhaal dit de jaren erop en je hebt een volledig verjongde plant, die ook nog altijd bloemen zal produceren gedurende dit verjongingsproces. Bij een totaal verwilderde plant is een rigoureuze verjongingskuur (zie foto’s) meestal een betere optie. Je hebt dan één jaar geen bloei.

Pluimhortenia (Hydrangea paniculata): In tegenstelling tot de boerenhortensia, bloeit de Pluimhortensia op eenjarig hout en dus niet op overjarig hout. Je kunt deze  Pluimhortensia al vroeg in het voorjaar snoeien. Verwijder dunne en kromme takken en knip de stevige stelen tot +/- 20 cm boven het maaiveld af. Hieraan zullen zich weer stevige lange scheuten ontwikkelen met formidabele bloempluimen (tot wel 30 cm lang). Heb je liever een hogere plant? Snoei dan helemaal niet. Dit levert meer bloemen op, maar die blijven wel aanmerkelijk kleiner. Bijsnoeien voor een betere vorm kan natuurlijk altijd.

Hortensia ‘Annabelle’ (Hydrangea arborescens): Zeer populaire en veel aangeplante Hortensia. Ook deze Hortensia bloeit op eenjarig hout en kan dus vroeg in het voorjaar worden gesnoeid tot +/- 25 cm. De plant heeft ook de eigenschap om grondscheuten te ontwikkelen en daardoor wat bossiger te worden. Bij regenval willen de takken met de grote bloemen nog al flink doorbuigen. Bij de nieuwe cultivar ‘Strong Annabelle’ blijkt dit aanmerkelijk minder zijn.

Klimhortensia (Hydrangea anomal subsp. ‘Petiolaris’): De klimhortensia behoeft geen snoei. Gewoon wat bijknippen indien gewenst.

Bijschrift foto: Deze 9-jarige Hydrangea ‘Nikko Blue’ is nog niet eerder gesnoeid en heeft een grondige aanpak nodig. (Foto: Jos Grootscholten)

Bijschrift foto: De plant heeft een volledige verjongingskuur ondergaan. Dit jaar geen bloei, maar de krachtige zichtbare knoppen voorspellen een uitstekende hergroei.(Foto: Jos Grootscholten)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 21 maart 2017.

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel