.

.

 

.

‘Het is gezond bewegen op een grappige manier’

Henk al ruim 46 jaar trouwe gast op trimbaan in Aalden.
Avonturiers Henk en Mientje Harmsen genieten van het varen op zee.

“Stel niet uit tot morgen, wat je vandaag kunt doen” en “doe wat je leuk vindt!” Toegegeven, het zijn clichés van de bovenste plank, maar Henk en Mientje Harmsen uit Zweeloo schrijven ze wel degelijk met hoofdletters. Onlangs zochten we ze even op in hun karakteristieke woning aan de Burg. Tonkensstraat.

Tuinieren in een ware leeftuin

De eigenlijke reden van ons bezoek is een gesprekje met Henk over zijn zaterdagmorgen hobby: de trimclub in Aalden. Maar daarover straks meer, eerst gaan we even de tuin in. Wat bij de familie Harmsen bijna gelijkstaat aan een flinke trimloop. Maar liefst 150 meter is hun “hobby” lang en we komen van alles tegen: moestuin, fruitbomen, tuinhuisje, vijver, siertuin eneen werkelijk prachtig uitzicht op natuurgebied de Stroeten. Allemaal mooi en aardig, bedenken we spontaan, maar dit lijkt ons bepaald geen onderhoudsvrije tuin. Dat klopt, bevestigd Henk laconiek. “Als we langere tijd van huis zijn geweest, is het bij terugkomst een slagveld. Maar goed, denk ik dan, dan had ie ook maar geen tuin moeten worden. De tuin mag geen belemmering voor je zijn, doe wat je leuk vindt.”

Gezond bewegen op een grappige manier

Terug naar de trimclub. Hij staat nog net niet in de oprichtingsakte, maar met zijn 46 (!) trouwe trimjaren is Henk Harmsen (68) samen met Klaas Tiktak één van de echte veteranen van de trimclub. Het fanatisme is er inmiddels wel een beetje af, geeft Henk toe. Het uurtje trimmen op de zaterdagmorgen (08.30 tot 10.00 uur) is voor hem vooral een ontspannen ritje op de mountainbike en een stukje sociale gezelligheid. Gezond bewegen op een grappige manier, noemt hijhet wel. Onder bijna altijd goede omstandigheden, voegt Henk er aan toe. “Geloof het of niet, maar we hebben bijna nooit slecht weer op de zaterdagmorgen.”

Één met de natuur op het water

Komen we bij hobby nummer 3 van Henk en Mientje: het water. Nee, we bedoelen niet het zwembad, strandvakanties of een overdreven voorliefde voor koel helder water. Het is veel groter en meeslepender en het is geen hobby, maar een ware passie voor beiden: het varen op zee. Waren het eerst nog vaartochten met een zeekano, later is dat een zeilboot geworden. Na enig navragen blijkt vooral het zwerven op het weidse water en het één zijn met de natuur hun passie te verklaren.

Of dat nu de Waddenzee is of de Oostzee, het maakt niet uit. En dat al vanaf de jaren tachtig, toen nog met de kano. Met z’n tweetjes of als tochtleider. Niet op amateurniveau, maar met jarenlange opleidingen en cursussen aan boord. Het voordeel van een kano is dat je overal kunt komen, vertelt Henk. “Door de grote wendbaarheid en geringe diepgang kom je op de mooiste plekjes.”

Toch werd in 2001 de kano verruild voor een zeilboot, een (Feeling) eenmaster van zo’n 10 meter. Sindsdien hebben ze al vele uurtjes, weken en maanden op de zee doorgebracht. In 2015 waren ze zelfs drie maanden van huis bij hun vaartocht langs onder meer Noord-Duitsland (Rügen), Polen, Zweden (Gotland) en Finland. Voor deze zomer is de bestemming Zuid-Noorwegen en Zweden en zal de vakantie ongeveer twee maanden duren. En hun tuin….die gaat in die tijd haar gang wel…….

Oes Eig'n Kraantien d.d. 7 juni 2017.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel