.

.

 

.

Samenbreed-interviewreeks

In de rubriek ‘SamenBreed-interviews’ worden computergebruikers gevraagd hun mening te geven over hun huidige internetverbinding en wat zij noodzakelijk achten om, gezien het tempo waarin het dataverkeer jaarlijks toeneemt, daar goed op voorbereid te zijn. Deze week geven we het woord aan Merel Dunningvan Huize Wezup

Merel, je nam onlangs contact op met SamenBreed, omdat je ons initiatief voor een supersnel én toekomstbestendig glasvezelnetwerk van harte ondersteunt. Jij runt samen met jouw ouders en een enthousiast team medewerkers Huize Wezup. Voor welke activiteiten gebruiken jullie internet?Klopt, wij maken veel gebruik van internet. Van mailcontact met familieleden, personeel, stagiaires, maar uiteraard ook verschillende disciplines die via het internet verlopen. Ik noem een voorbeeld: medicatie bestellen doen wij momenteel via internet, maar ook mailcontacten met scholen, huisartsen, diëtisten ect.”

Tegenwoordig zijn er veel e-learning programma’s gericht op de zorg. Deze cursussen kun je thuis op je laptop/tablet volgen. Hiervoor heb je natuurlijk wel een goede verbinding nodig. Dit is niet alleen bij ons, maar dit geldt natuurlijk voor elk dorp of stad. Om je kennis op peil te houden heb je deze cursussen nodig.”  

Alarmknop voor bewoners.  We hebben cliënten die zelfstandig mogen wandelen met een spotter om. Op internet log je in. Op dat moment zie je precies waar een bewoner wandelt. Hierdoor behouden de bewoners de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen wandelen. Mocht er wat gebeuren dat kunnen de bewoners op de alarmknop drukken waarna we direct een melding ontvangen. Doordat we ingelogd zijn, weten we precies waar de bewoner is. Een bijzonder mooi systeem, waardoor de bewoner zo lang mogelijk zelfstandig kan zijn en de eigenwaarde en regie over zijn eigen leven kan vasthouden.”

“We zijn momenteel aan het rondkijken voor een nieuw rapportagesysteem, maar door de slechte verbinding zijn hierin weinig mogelijkheden of ben je erg beperkt. We willen daarnaast investeren in een nieuw veiligheids- en oproepsysteem; echter de bedrijven die dit installeren geven aan dat dit nu nog niet optimaal kan werken door de verbinding.” 

 

Tegen welke problemen lopen jullie continue aan? “We lopen tegen veel problemen aan. Internet werkt erg traag of valt steeds uit waardoor wij langer bezig zijn met simpele dingen zoals medicatie bestellen. De tijd die verloren gaat kunnen wij ook besteden aan onze cliënten. Ook de spotters die wij gebruiken werken via de internetverbinding. De spotters werken nu soms niet waardoor je niet altijd weet waar de cliënt is. Of hij is langer bezig om verbinding te maken. Je bent hierdoor veel tijd kwijt om te zorgen dat de spotters wel operationeel zijn. Je hebt wel de verantwoordelijkheid over je bewoners.”

Internet valt regelmatig uit of werkt erg langzaam. “Veel activiteiten, nu en in de toekomst, zullen via internet gaan en zoals ik al aangaf zijn er tegenwoordig veel e-learning programma’s die je thuis kunt volgen. Met een slechte verbinding verloopt het opladen van het programma slecht of zelfs helemaal niet, waardoor je beperkt bent met je cursus of er veel langer mee bezig bent. Internet valt bij ons regelmatig uit of werkt erg langzaam. Dit is erg frustrerend voor ons en het personeel. Je bent nu langer bezig dan nodig zou moeten zijn.  Deze tijd zouden we graag aan onze bewoners besteden.

Wie is jullie huidige provider? Kan deze, denk je, niet nu en in de toekomst jullie gaan voorzien van snelle verbindingen? Op dit moment gebruiken wij KPN. Het blijft onduidelijk of zij dit kunnen verbeteren.”

Wat zou voor jullie dan de ideale oplossing zijn? ”Als je kijkt naar de toekomst zal er nog meer gebruik gemaakt worden van internet. Een goede en snelle internetverbinding is dan een must. Niet alleen voor schooljeugd, maar ook voor bedrijven en instellingen. Met een slechte verbinding loop je toch snel achter op de markt. Je moet mee gaan met de tijd en kijken naar de toekomst. Er zullen in de nabije toekomst veel veranderingen en ontwikkelingen plaatsvinden in de zorg. En zoals ik aangaf is een goede internetverbinding een must. Ook voor je marktpositie. Domotica gaat een grote rol spelen voor mensen die langer thuis willen blijven wonen. Ook daar is een goede verbinding erg belangrijk voor.”

Om ons initiatief te kunnen realiseren  heeft SamenBreed nog ruim 200 intentieverklaringen nodig om de noodzakelijke 75% te halen. Daarom start er 8 juni een huis-aan-huis actie om inwoners, die nog twijfelen of vergeten zijn de intentieverklaring in te leveren alsnog over de streep te trekken. Wat is jouw advies aan deze groep inwoners?Vul een intentieverklaring in! Kijk naar de toekomst. We moeten meegaan met de tijd en kijken naar de toekomst. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen en instellingen, bedrijven en winkels.”

Bijschrift foto: Merel Dunning van Huize Wezup onderstreept het belang van een snelle internetverbinding. “We lopen momenteel tegen veel problemen aan. Internet werkt erg traag of valt steeds uit, waardoor wij onder meer langer bezig zijn met dagelijkse bezigheden. (Foto: Jos Grootscholten)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 13 juni 2017.

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel