.

.

 

.

Geldautomaat, een belangrijke basisvoorziening

. Verontwaardiging over ‘hals-over-kop-sluiting’

· Rabobank moet met goed alternatief komen

Groot was afgelopen vrijdag de verbazing en de zeer terechte verontwaardiging van bezoekers aan de geldautomaat van de Rabobank aan de Aelderstraat, toen men ontdekte dat deze rond het middaguur ~ uit angst voor mogelijke plofkraken ~ hals over kop gesloten bleek te zijn.

Pas later op de dag werd op de gesloten pinlocatie een aanplakbiljet  aangebracht,waarop verwezen wordt naar beschikbare geldautomaten in de omgeving, Oosterhesselen, Schoonoord en Sleen, alle echter op meer dan vijf kilometer van Aalden.

Structurele oplossing is vereist

Voor nu een noodverband, maar uiteraard geen acceptabel alternatief en structurele oplossing voor het door de sluiting ontstane probleem. Op deze wijze mogen inwoners, ondernemers en toeristen door de Rabobank niet met een kluitje in het riet worden gestuurd. Nu de geldautomaat aan de Aelderstraat uit veiligheidsoverwegingen abrupt is gesloten, is het zaak dat hiervoor op zeer korte termijn een oplossing wordt gevonden. De ‘hals-over-kop-sluiting’ vraagt om een snelle en nuchtere aanpak.

Verantwoordelijkheid bij Rabobank

De eerste verantwoordelijkheid berust natuurlijk bij de Rabobank zelf. De bank moet hierover onder meer in gesprek gaan met de gemeente Coevorden, de ondernemersvereniging ‘Zweeloo e.o’ en de groeperingen van Dorpsbelangen om met hen de gevolgen te bespreken en met een goed en verantwoord alternatief komen.

Dalen ook zonder pinautomaat

Datzelfde overleg is nu al volop gaande in Dalen, waar de geldautomaat van de Rabobank vorige maand ook per direct werd gesloten. Ook daar eerst grote verontwaardiging over de plotselinge sluiting, maar deze maakte al snel plaats voor een realistische benadering. Inmiddels wordt er in Dalen eendrachtig en in goed samenspel met de Rabobank gewerkt aan een oplossing.

Communicatie had beter gekund

Dat moet nu ook in Aalden gebeuren. Daarbij is een positieve houding van alle betrokken partijen van groot belang. Natuurlijk had de communicatie over de onmiddellijke sluiting veel beter gekund en gemoeten. Een bank die er prat op gaat om een aandeel in elkaar te nemen, moet dat ook uitstralen en in de praktijk waarmaken. Duidelijk is dat de Rabobank nu aan zet is en met een voorstel voor een geschikte, vervangende pinlocatie moet komen; teneinde de beschikbaarheid van contant geld voor zowel onze inwoners als voor de toeristen, in de nabije toekomst te waarborgen en op peil te houden.

Plofkraken landelijk probleem

De sluiting van pinautomaten speelt overigens landelijk. Verschillende Nederlandse banken hebben pinautomaten gesloten als gevolg van de recente toename van het aantal plofkraken. Dit kan ernstige schade toebrengen wanneer deze met explosieven gekraakt worden. De veiligheid van omwonenden komt uiteraard op de eerste plaats, maar ontslaat de bank natuurlijk niet van de verplichting om snel met een goed en verantwoord alternatief te komen.

Een aandeel nemen in elkaar, betekent immers samen met anderen optrekken en daarin verantwoordelijkheid nemen. Dat moet de Rabobank nu ook in dit dossier gestalte geven. Want samen met de klant sterker staan, is toch de kern van het bestaan van de bank én van sterke plattelandskernen.

Bijschrift foto: Rabobank sluit de pinautomaat aan de Aelderstraat in Aalden per direct uit angst voor plofkraken. Dat meldt de bank op de website en op het aanplakbiljet bij de afgesloten pinlocatie. Deze  loopt volgens de bank een verhoogd risico op een plofkraak. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 4 juli 2017.

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel