Artikel
Szabi Pityuk op weg naar de rode baret

Sympathieke Coop-medewerker kiest voor opleiding luchtmobiel infanterist

Szabi Pityuk loopt nu nog in een outfit van supermarkt Coop Weggen, maar vanaf 25 september a.s. hijst hij zich in militair uniform. De 22-jarige aimabele supermarktmedewerker is door Defensie geselecteerd voor een opleiding bij de Luchtmobiele Brigade. Dat is één van de zwaarste opleidingen die onze krijgsmacht kent.

Uitermate gecharmeerd
Met zijn vriendelijke behulpzame houding, zijn discipline en sterke mentaliteit zijn ze bij Coop Weggen uitermate gecharmeerd van Szabi, maar na een pittige selectieprocedure lonkte ook Defensie naar de gunsten van de in Hongarije geboren Pityuk. Met als resultaat dat hij afzwaait bij Coop Weggen en in het najaar aan een heel nieuw en vooral uitdagend avontuur begint op weg naar de felbegeerde rode baret.

Droom werkelijkheid
Voor Szabi wordt een droom werkelijkheid. ‘Voor mij is het een unieke werk- en levenservaring en de kans om wereldwijd bij te dragen aan vrede en veiligheid.’De Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare infanterie-eenheid van het Commando Landstrijdkrachten die binnen vijftien dagen overal ter wereld inzetbaar kan zijn om humanitaire hulp te verlenen of een oplaaiend conflict te bestrijden.

'Szabi geeft nooit op'

Gezienus en Jankie Weggen spreken vol bewondering overSzabi. ‘Het is een jongen die voor iemand door het vuur gaat, die voor iemand alles over heeft.’ Voor hen is het dan ook niet verwonderlijk dat Szabi de zware fysieke en psychologische testen van Defensie met goed gevolg heeft doorstaan. ‘Hij geeft nooit op en is heel vastberaden. Ook kameraadschap staat hoog bij Szabi in het vaandel. Een belangrijke eigenschap voor een soldaat. In het bijzondere werk van Defensie moet je immers blind kunnen vertrouwen op elkaar!’, weet Gezienus. ‘We gunnen Szabi deze uitdaging, maar we gaan hem echt missen, zoveel is wel zeker!’

Szabi begon in 2010 als zaterdagmedewerker bij de Coop. Aanvankelijk had hij zijn zinnen gezet om in de bouwsector aan de slag te gaan. Na afronding van MBO-opleiding Bouw & Techniek koos hij toch voor een andere tak: de levensmiddelensector. Van Gezienus en Jankie kreeg hij de mogelijkheid om een vakgerichte opleiding bij het Coop-College te volgen en ging vol ijver in de supermarkt aan de slag. ‘Sinds 2012 ben ik in vaste dienst bij de Coop in Aalden. Ik heb hier echt een leuke en leerzame tijd gehad. Een collegiale groep medewerkers en een fijne klantenkring. Daar zet je graag een stapje harder voor!’

Avonturiersbloed
Dan nu dus de carrièreswitch. Het avonturiersbloed van Szabi kriebelde al langer en de flirt met Defensie kreeg steeds serieuzere vormen. ‘Ik heb me heel goed georiënteerd en me goed laten informeren. De hiërarchie, procedures en structuur in het leger spreken me aan.’ Szabi start in september in de Oranje Kazerne in Schaarsbergen met de opleiding bij de Luchtmobiele Brigade. Zijn leven zal veranderen, de fysieke conditie en het geestelijk incasseringsvermogen zal tijdens de opleiding en straks tijdens internationale missies behoorlijk op de proef worden gesteld. Dat is ook tekenend voor de waarde van de rode baret, die krijg je immers niet zomaar. ‘Ik ben er helemaal klaar voor!’, zegt Szabi vol overtuiging.

Bijschrift foto: Szabi Pityuk (22) werkte de afgelopen jaren met heel veel plezier bij supermarkt Coop Weggen, maar volgt nu toch zijn hart. Szabi start eind september in Schaarsbergen met de opleiding Luchtmobiel infanterist. ‘Voor mij is het een unieke werk- en levenservaring en de kans om wereldwijd bij te dragen aan vrede en veiligheid.’ (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

 

 

Plaats reactie

de redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoudt bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Boekenmarkt op terrein Aelder Meul

Op zaterdag 29 juli a.s. staat in Aalden weer de traditionele boekenmarkt van de molenvereniging Vrienden van de Aeldermeul op het programma. Van 10.30 uur tot 16.00 uur is in en ron...

dinsdag, 25 juli 2017

Lees verder

Geslaagd, de vlag kan uit!

Vijf Wisper kids geslaagd voor hun examen: Fenrik Hegen, Sofie Smid, Wilko Haddering, Esther Sanders en Martijn Kro...

dinsdag, 25 juli 2017

Lees verder

Bibliotheek keert terug in Aalden

Iets meer dan twee jaar na de sluiting gaat de bibliotheek in Aalden weer open. Op 16 oktober a.s. heropent de leeszaal, maar wel met minder boeken en in een kleinere ruimte....

dinsdag, 25 juli 2017

Lees verder
Willekeurige foto