.

.

 

.

Flinke financiële tegenvaller voor dorpshuis De Spil

Dorpshuis De Spil in Zweeloo is onlangs geconfronteerd met een flinke financiële tegenvaller. In het uit 1955 stammende gebouw werd na een inventarisatie door een gespecialiseerd bedrijf meer asbest aangetroffen dan aanvankelijk werd verwacht. Sanering is onvermijdelijk.

Voorzitter Lucas Hingstman: “Dat er asbest in en op het dak zit, wisten we. Dat was ook een van de redenen waarom we als bestuur al tot een grondige dakrenovatie hadden besloten. Maar dat er in het gebouw zelf ook her en der asbest aangetroffen werd, bijvoorbeeld bij het plafond boven het toneel, kwam voor ons toch wel als een koude douche. Daar hadden we niet op gerekend.”

Inmiddels is al het asbest binnen het gebouw verwijderd.

Dakrenovatie speerpunt De Spil
Naast de aanwezigheid van asbest is de slechte isolatie ook een reden om het dak grondig aan te pakken (0%-isolatie noemt Hingstman de huidige situatie). Het plaatsen van zonnepanelen is onderdeel van het door het bestuur gepresenteerde plan voor kostenbesparing en meer duurzaamheid. Uit het Stimuleringsfonds van de gemeente Coevorden is € 10.000 toegezegd.

Lucas Hingstman: “Vergelijkend onderzoek onder gelijksoortige dorpshuizen laat zien dat De Spil wat betreft energieverbruik behoorlijk slecht scoort. De nieuwe dakisolatie en zonnepanelen zullen op lange termijn een flinke besparing opleveren wat betreft de exploitatiekosten van ons gebouw.”

Financiering nog niet helemaal rond
De totale kosten van de renovatie, inclusief zonnepanelen en de asbestverwijdering binnen het gebouw, worden voorzichtig geschat op € 50.000. Naast de genoemde bijdrage van de gemeente Coevorden en een subsidie van het Buurtfonds van Woonservice ad € 5.000, zal het eigen vermogen van de stichting (deels) worden aangewend. Voor het nog resterend stukje ontbrekende financiering zijn diverse fondsen aangeschreven. De dakrenovatie gaat hoe dan ook door, verzekert voorzitter Hingstman.

Gesprekken over de rol van De Spil
Een gesprek met Dorpsbelangen Sweel en Dorpsbelangen Aalden over de rol van De Spil in de Zweeler samenleving stond al een tijdje in de planning van het stichtingsbestuur. De recente plannen t.a.v. de Aelder Meent versterken deze wens alleen maar, vertelt Lucas Hingstman. Want hoe je het ook wendt of keert, benadrukt hij, voor sommige activiteiten vis je straks wel in dezelfde vijver. Ben je concurrent van elkaar. Hij noemt de ontwikkelingen bij de Aelder Meent dan ook best wel dreigend voor De Spil. De behoefte aan een oriënterend gesprek met vertegenwoordigers van Dorpsbelangen Sweel en Aalden noemt hij dan ook een logische stap.

De berichtgeving vorige week in het Dagblad van het Noorden dat De Spil al jaren in zwaar weer zit vanwege te weinig inkomsten, heeft Hingstman hogelijk verbaasd en ook wel geraakt. Want laat één ding duidelijk zijn, benadrukt hij, De Spil heeft de laatste jaren onder vaak moeilijke omstandigheden financieel goed gedraaid. “We hebben zelfs een bescheiden eigen vermogen kunnen opbouwen. Jammer en onbegrijpelijk dat in de krant een onjuiste weergave van zaken wordt gegeven.”

Een gesprek met wethouder Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden staat tevens op het wensenlijstje van het stichtingsbestuur. Een verruiming van de exploitatiemogelijkheden van De Spil (lees minder beperkingen) zal in dit gesprek centraal staan.

Oes Eig'n Kraantien d.d.1 augustus 2017.

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel