.

.

 

.

Week van de Alfabetisering

Coevorden zet in op laaggeletterdheid
In de week van 4 t/m 10 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven in samenwerking met de gemeente Coevorden, de Bibliotheek en het Taalpunt de week van de Alfabetisering. Tijdens deze week worden allerlei activiteiten georganiseerd in onze gemeente met als doel ervoor te zorgen dat meer mensen bekend zijn met laaggeletterdheid en dat ze weten wat er aan te doen is.

 

Tekenen convenant BoekStart kinderopvang
Op maandag 4 september tekenen wethouder Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden, Jacqueline Jansen van kinderopvang organisatie Kinderwereld en Albert Kraai van Biblionet Drenthe het convenant BoekStart kinderopvang. “In Coevorden willen we het landelijke programma BoekStart in de kinderopvang invoeren in de verschillende kinderopvang organisaties. Het invoeren van BoekStart in de kinderopvang past binnen het voorschools- en onderwijsachterstandenbeleid van de gemeente Coevorden”, aldus wethouder Jeroen Huizing. Voorlezen is voor jonge kinderen enorm belangrijk voor de taalontwikkeling en woordenschat. Hoe jonger daarmee wordt begonnen, hoe meer effect het heeft. Van peuters die regelmatig zijn voorgelezen, heeft 70% voldoende woordenschat voor een goede start op de basisschool. Met het bereiken van alle kinderen in de gemeente Coevorden wil de bibliotheek een doorgaande leeslijn creëren. Dit willen ze bereiken door een meerjarige samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met de (koepel) organisaties kinderopvang. De eerste kinderopvangorganisatie waarmee deze samenwerking wordt aangegaan is Kinderwereld.

Shared Reading
Op maandag 4 september van 19.00 tot 20.30 uur vindt in de bibliotheek in Schoonoord de workshop Shared Reading plaats. Dit is een innovatieproject om met inzet van vrijwilligers mensen in aanraking te brengen met lezen en literatuur. Verhalen kunnen mensen in contact brengen met elkaar en met hun eigen herinneringen en gevoelens. Het verbindt mensen en maakt ze sterker en weerbaarder. De workshop wordt gegeven door kinderboekenschrijver Chris Vegter. Aanmelden voor deze workshop kan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De workshop is gratis.

Bibliotheek opschool
Op woensdag 6 september opent wethouder Jeroen Huizing de ‘Bibliotheek op school’, op de Burgemeester van Royenschool in Schoonoord. Met deze aanpak werken bibliotheken, scholen en gemeenten op strategisch niveau structureel samen aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen. Doel is het stimuleren van meer lezen, op school en thuis, waardoor kinderen beter gaan lezen en beter gaan leren. In de gemeente Coevorden doen inmiddels 16 scholen mee aan de Bibliotheek op school. De Burgemeester van Royenschool wordt nummer 17.

Verschillende activiteiten
Tijdens de week van de Alfabetisering organiseert Stichting Lezen & Schrijven in samenwerking met het Taalpunt, de Bibliotheek en de gemeente Coevorden verschillende activiteiten . Zo wordt er voorgelezen op school en is er op woensdag een workshop laaggeletterdheid (o.a. hoe signaleer je laaggeletterdheid) in de Brede School in Coevorden. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor (gratis) opgeven door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vol = vol. De week wordt afgesloten met een Taalborrel voor verschillende organisaties.

Taalpunt
In ons land wonen 1,3 miljoen mensen die niet goed kunnen lezen. Daarnaast zijn er nog ruim 1 miljoen mensen die ook niet kunnen rekenen of niet met een computer kunnen werken. Deze mensen noemen we laaggeletterd. De hele dag krijgen we informatie over allerlei onderwerpen. Goed kunnen lezen en rekenen is belangrijk om je werk goed te kunnen doen, om een bijsluiter bij medicijnen te kunnen lezen of om je kind voor te kunnen lezen. Het is noodzakelijk dat we er iets aan doen om ervoor te zorgen dat de mensen die laaggeletterd zijn wel mee kunnen gaan doen! Mensen die laaggeletterd zijn kunnen bijvoorbeeld een gratis taaltraject volgen via het Taalpunt. Het Taalpunt is bereikbaar via de inloopuren in de bibliotheek in Coevorden en Schoonoord en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 
 

 

 

 

 

 
   

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel