.

.

 

.

Taalvrijwilligers gezocht

In de gemeente Coevorden werden van 4 t/m 10 september verschillende activiteiten georganiseerd in het kader van ‘De week van de Alfabetisering’. Laaggeletterheid staat hoog op de agenda. In de week van 4 t/m 10 september was het de landelijke Week van de Alfabetisering. Deze week wordt elk jaar georganiseerd door de Stichting Lezen & Schrijven.

Zij doen dit om aandacht te vragen voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. In het hele land werden daarom tijdens deze week allerlei activiteiten georganiseerd. Ook in Coevorden.


Laaggeletterdheid in Coevorden
Laaggeletterdheid komt meer voor in Nederland dan je zou denken. In de gemeente Coevorden zijn ongeveer 3500 mensen laaggeletterd. Dat is best veel. We willen deze mensen graag helpen om beter te leren lezen en schrijven of werken met de computer. We weten alleen niet wie het precies zijn. Daarvoor hebben we hulp van anderen nodig: van hulpverleners, organisaties, vrijwilligers, buren of familieleden. Voor al deze groepen zijn er in de afgelopen week activiteiten georganiseerd. Met als doel ze bewust te maken van laaggeletterdheid en de mogelijkheden om er iets aan te doen.
Activiteiten
De week is begonnen met het uitdelen van flyers bij de Brede School en op de markt in Coevorden. Dat was een mooie gelegenheid om met inwoners in gesprek te gaan en uit te leggen wat laaggeletterdheid is. Omdat we willen voorkomen dat laaggeletterdheid ontstaat speelt de bibliotheek ook een belangrijke rol. Zij wil het (voor-)lezen promoten. Tijdens deze week zijn daar verdere afspraken over gemaakt. De week is afgesloten met een taalborrel voor iedereen binnen de gemeente die zich betrokken voelt bij laaggeletterdheid. Alle aanwezigen hebben aangegeven dat ze een verdere bijdrage willen leveren aan de aanpak van laaggeletterdheid.
Taalpunten Coevorden
In maart van dit jaar zijn er in Coevorden twee Taalpunten geopend (Coevorden en Schoonoord). Iedereen kan hier informatie krijgen over laaggeletterdheid. Elke week zijn er inloopuren. Je kunt advies krijgen over taalcursussen maar ook vragen stellen over laaggeletterdheid; hoe herken je het, hoe maak je het bespreekbaar? Voor het geven van de taaltrajecten heeft het taalpunt hulp nodig van vrijwilligers. Binnenkort start er weer een training. Voorafgaand aan de training organiseert het taalpunt een voorlichtingsmiddag over deze leuke, inspirerende vorm van vrijwilligerswerk. Deze voorlichtingsmiddag wordt gehouden op donderdag 21 september van 15.00 tot 16.30 uur in de bibliotheek in Coevorden. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Mensen die meer informatie willen over de cursus kunnen ook naar dit adres mailen of kunnen even langskomen tijdens één van de inloopuren:
Bibliotheek Coevorden op donderdag van 13.00 – 14.00 uur
Bibliotheek Schoonoord op donderdag van 15.00 tot 16.30 uur.
 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel