.

.

 

.

Straat van de maand: Brugstraat in Wezup 

Boermarke Wezup bedacht een strategie om de Kanaalmaatschappij te bewegen het oorspronkelijke traject van het Oranjekanaal aan te passen. Dat lukte. Zoals te doen gebruikelijk doe ik weer een beroep op Jan Reinders om mij dit keer te voorzien van informatie over de ontstaansgeschiedenis van de Brugstraat.

De Wisper Esch (op kaarten)
In de volksmond het Wezuperveld genoemd, strekte zich uit tot aan De Kiel. Op de grens van de Esch tussen Wezup en de Kijl (zo werd De Kiel destijds genoemd waarbij de ‘ij’ werd uitgesproken als ‘ie’)  is ooit een markesteen geplaatst. Jan en ik hebben nog gezocht naar deze veldkei, maar deze niet kunnen lokaliseren; waarschijnlijk overwoekerd door struweel of anderszins aan het gezichtsveld onttrokken.

Het Oranjekanaal
Tijdens de voorbereidingen van het graven van het Oranjekanaal (tussen 1853 en 1861) kreeg de Boermarke van Wezup inzicht over het geplande traject. Uit de tekeningen bleek dat het kanaal Wezup zou gaan doorsnijden. (ter hoogte van de Brugstraat tussen nr. 10 en nr.12 ) Hier was de Boermarke uiteraard fel tegen gekant. Het zou de heidevelden op het Wezuperveld voor de begrazing van de schapen van de boeren uit Wezup onbereikbaar maken. Er werd een alternatief plan bedacht. De Boermarke zou vijftig hectare heideveld schenken aan de Midden Kanaal Maatschappij (later omgedoopt tot Oranjekanaal ten faveure van Willem III) om het oorspronkelijke tracé aan de wensen van de Boermarke aan te passen. En aldus geschiedde. 

De Brugstraat
Na de voltooiing van het Oranjekanaal en de aanleg van een draaibrug over het kanaal is door de boeren aangevangen met het ontginnen van de heidevelden. Deels met de hand en met spade omgespit en deels met de ossenploeg en er kwam een zandpad richting de brug. Links van dit zandpad lag een wat natter laagveengebied wat de Krosbulten of Klosbulten werd genoemd. Daar bevond zich een aanzienlijk bomenbestand. Dat is in WO-1 gekapt en over water naar het westen getransporteerd als stookmateriaal. In 1965 is daar OBS ‘De Krosbulten’ gebouwd, die inmiddels al weer sinds 2011 niet meer als zodanig in gebruik is. 

Pas na WO-1 werd in 1921 de eerste boerderij aan de Brugstraat gebouwd. Hierna zijn er uiteraard meer boerderijen gesticht (de bouwkosten bedroegen in de tijd zo’n  fl. 3.000,--) waarvan de eigenaren de ontgonnen heidevelden gingen bewerken.

Momenteel staan er zo’n 30 woningen aan de Brugstraat. Gelukkig allemaal weer bewoond. Er is heden ten dage nog veel agrarische bedrijvigheid aan de Brugstraat: 2 melkveebedrijven, 4 akkerbouwers, 1 varkenshouder en 1 aardappelveredelaar

Oes Eig’n Kraantien d.d. 10 oktober 2017.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel