Artikel
De Alterbergruiters na 40 jaar nog altijd heel ambitieus

Landelijke rijvereniging, pony- en menclub De Alterbergruiters bestaat deze week, om precies te zijn op 12 september, alweer 40 jaar. De vereniging viert dit jubileum op zaterdag 30 september a.s. met een programma in en rond de manege voor (oud)leden, (oud) bestuursleden en genodigden. ’s Avonds is de feesttent voor iedereen gratis toegankelijk, dus ook niet leden zijn van harte welkom.

Met voorzitter Victor Schevers (48) nemen we het feestprogramma even door en kijken we heel kort terug in die afgelopen 40 jaren. Maar ons gesprek gaat vooral over vooruitkijken en hoe de vereniging toekomstbestendig te maken. Met het huidige ledenaantal zijn de Alterbergruiters weliswaar springlevend, maar stilstand is doorgaans achteruitgang. Investeren in faciliteiten en activiteiten is dan ook het toverwoord voor de komende jaren. “Als we niets doen, kan je je afvragen hoe lang de Alterbergruiters nog bestaan.”

Feestprogramma op zaterdag 30 september a.s.
De zaterdagmiddag wordt ingevuld met een feestelijk programma voor met name (oud)leden, (oud)bestuursleden en (oud)instructeurs. Een afsluitende barbecue zal uiteraard niet ontbreken. Om 21.00 uur gaat de feesttent achter de manege open m.m.v. drive-in Don’t Worryen de band Hoog Bezuuk. De feesttent is voor iedereen gratis toegankelijk, lid of geen lid van de Alterbergruiters.

De vereniging zit niet stil
Ooit had de vereniging zo’n 140 leden, nu zijn er dat nog zo’n 40. Een behoorlijke teruggang derhalve, maar ook eentje die past in het landelijk beeld. Vooral de aanwas van jonge ruiters stagneert, hoewel dat bij de Alterbergruiters nog meevalt. “De oorzaken van de ledendaling zijn, denk ik, niet zomaar met één vinger aan te wijzen, benadrukt Victor. “Maar ongetwijfeld zal de teruggang van de agrarische sector er mee te maken hebben.” Minder leden betekent minder inkomsten en vrijwilligers en in het verlengde daarvan ook minder mogelijkheden om aansprekende activiteiten te organiseren. De Alterbergmarathon, ooit het paradepaardje van de vereniging, staat daarom de laatste jaren al niet meer op het programma. Denk nu niet dat de vereniging stilzit. Het bestuur, dat naast Victor Schevers bestaat uit Heidi Denen en Mariëlle Slotboom, heeft wel degelijk ambitieuze toekomstplannen. Daarbij geholpen door de onmisbare inzet van veel vrijwilligers. Wat die plannen op korte en lange termijn zijn, leest u hierna.

Hippisch Zweeloo
Investeren in faciliteiten, activiteiten en het verenigingsgevoel. Dat zijn in het kort de speerpunten van de Alterbergruiters om de vereniging toekomstbestendig te maken. Met als ultieme droom het realiseren van een samenwerkingsverband waarin alle bestaande en nieuwe hippische activiteiten in Zweeloo elkaar in een groots evenement vinden: Hippisch Zweeloo.

Op korte termijn zal het asbestdak van de manege worden vervangen. Een forse investering, maar mogelijk gemaakt dankzij financiële afspraken met de gemeente en de actie Een Zak Voor Een Dak. Daarnaast zijn er vergevorderde plannen om de ondergrond van de manege en een deel van het omliggende terrein over te nemen van de gemeente. Een deel van de aangekochte grond (achter de manege) zal in de plannen van het bestuur worden getransformeerd in een wedstrijdwaardige zandpiste, waardoor op termijn weer aansprekende springconcoursen mogelijk zijn. En alsof dat nog niet genoeg is wordt ook nog serieus nagedacht over de mogelijkheden van het organiseren van een uitdagende oefencross (eventing) op het terrein rondom de manege en in de nabije omgeving.

Dit alles en liefst in samenwerking met andere organisaties van paardensportevenementen zou op langere termijn in de visie van het bestuur moeten resulteren in Hippisch Zweeloo. “Een paardensport evenement naar het voorbeeld van Hippisch de Wolden, maar dan op een wat bescheidener niveau”, verklaart Victor desgevraagd. “Ik weet dat het zeer ambitieus is en dat er wellicht heel wat jaren overheen gaan, maar we moeten deze uitdagingen aangaan. Want nogmaals, als we niets doen, dan is het uiteindelijk einde oefening voor de vereniging.”

Op de foto v.l.n.r. Heidi Denen, Mariëlle Slotboom en Victor Schevers. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

 

 

 

 

 

Plaats reactie

de redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoudt bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Sportnieuws

‘Slipjacht Zweeloo is een prachtig festijn waar van alles is te zien!’

Komende woensdag klinken de historische woorden: de meute is er…! Komende woensdag (17 januari a.s.) staat er in Zweeloo en omstreken weer een slipjacht op het programma. 'We willen de sli...

dinsdag, 16 januari 2018

Lees verder

Aalden Rondomme: Een must voor elke hardloper

Afgelopen zaterdag bleek eens te meer dat Aalden Rondomme na twaalf edities is uitgegroeid tot een populaire winterklassieker. Voor veel runners een fantastisch begin van een sportief 2018. Ongetraind maak je ...

dinsdag, 16 januari 2018

Lees verder

Richard Prakken excelleert tijdens Aalden Rondomme

Bijna 500 deelnemers genieten van zeer succesvolle twaalfde editie. Richard Prakken had vooraf bepaald niet getekend voor een klassering als tweede of derde. Dit keer wilde de 19-jarige Aaldenaar tijdens de ...

dinsdag, 16 januari 2018

Lees verder
Willekeurige foto