.

.

 

.

Vijf dorpen krijgen Dorpsbudget

De dorpsbelangenorganisaties van Aalden, Noord-Sleen, de Kiel, Dalen en Holsloot ontvangen binnenkort een eigen dorpsbudget. Gemeente en dorpen werken al een tijdje samen aan de ontwikkeling van de dorpsbudgetten. De andere dorpen en de gemeente volgen deze eerste vijf dorpen binnen het experiment op de voet.

De gemeente Coevorden werkt sinds 2015 met een stimuleringsfonds. Dorpen en wijken kunnen een beroep doen op dit fonds voor projecten, activiteiten en initiatieven die de leefbaarheid van hun eigen woonomgeving bevorderen. Het fonds bestaat uit twee delen: één voor eenmalige initiatieven en één voor initiatieven waarbij inwoners taken en verantwoordelijkheden ‘overnemen’ van de gemeente. Een pilot met dorpsbudgetten past binnen deze doelen en die van Coevorden Verbindt. Dorpen en wijken krijgen meer zeggenschap over hun eigen leefomgeving en de gemeente neemt een faciliterende rol.
Dorpsbudget
Inwoners kunnen bij hun dorpsbelangenorganisatie ideeën aandragen voor de besteding van het budget. Ideeën die bijdragen aan de gezamenlijke doelstelling van het dorp. Samen bepalen inwoners vervolgens waaraan het dorpsbudget wordt besteed. Inhoudelijke voorwaarden zijn er niet. Vanuit de gemeente wordt een open en transparante besluitvorming en verantwoording gevraagd over het budget. Een gezamenlijke werkgroep van dorpen en de gemeente volgt hoe dit gaat in de verschillende dorpen. Ook kijkt de werkgroep wat er nodig is om het dorpsbudget goed tot zijn recht te laten komen. Met deze ervaringen kunnen de alle dorpen én de gemeente hun voordeel doen.
Dalen
Harry Lamberts, voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Dalen is erg blij met het dorpsbudget. “We hebben in mei onze dorpsvisie aangeboden aan het college. Met dit budget kunnen we heel mooi aan de slag met de uitvoering van zes van de acht thema’s uit onze visie.” Harry Lamberts is tevreden over de samenwerking met zowel het college van B&W als met de ambtenaren. “De gemeente heeft aangegeven dat het aan ons is, dat we ons in een vroeg stadium moeten melden met onze plannen. Dat hebben we gedaan en nu kunnen we aan de slag. Mooi!”
Aanpassingen
Tussentijds evalueerden gemeente, dorpen en wijken regelmatig het stimuleringsfonds en de aanvragen. Op verschillende punten werden criteria en procedures al aangepast. Uit de gesprekken bleek ook dat met name de dorpen behoefte hebben aan een min of meer vrij te besteden budget. Met deze dorpsbudgetten is hierin een eerste stap gezet.
Oes Eig’n Kraantien d.d. 31 oktober 2017.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel