.

.

 

.

Marcel Zantingh schrijft boek over “Zweeloo in oorlogstijd”

Medewerker explosievenopsporing speurt naar Zweeler verhalen over 1940-1945. Marcel Zantingh uit Aalden schrijft een boek over Zweeloo in oorlogstijd. Een boek over een neergestorte bommenwerper, bominslagen, het dagelijks leven in 1940-1945 én uiteraard de bevrijding. ‘Er zijn inmiddels veel boeken over de geschiedenis van Zweeloo verschenen, maar eigenlijk is er nog geen boek dat de hele oorlogsgeschiedenis van Zweeloo behandelt’, zegt de 29-jarige Zantingh.

Marcel was als kind al geïnteresseerd in geschiedenis. In Groningen ging hij aan de Rijksuniversiteit geschiedenis studeren, waarna de geboren en getogen Aaldenaar na het afstuderen een baan vond in de wereld van de explosievenopsporing. Hij is werkzaam als projectonderzoeker bij BeoBOM in Hardinxveld-Giessendam.

Zweeler doen hun verhaal over de oorlog
‘In het kader van grote bouwprojecten is het mijn taak in te schatten of ergens explosieven kunnen worden aangetroffen en welke maatregelen hier genomen dienen te worden. Mede door dit werk kwam ik in aanraking met allerlei oorlogsarchieven in Nederland en in het buitenland. Iedere keer wanneer ik iets over de voormalige gemeente Zweeloo tegenkwam verzamelde ik dit. Rond die tijd begon ik ook met het interviewen van inwoners van de zes Zweeler dorpen, die de oorlog hebben meegemaakt. Ik ging met hen in gesprek  over hun ervaringen uit deze periode. Het leek mij zonde dat deze verhalen zouden verdwijnen. Deze informatie begon zich uiteindelijk op te stapelen en ik wilde hier iets mee doen.’

Boek over bezettingsjaren
‘Als eerste besloot ik een stuk te schrijven over de bommenwerper die in Zweeloo neerstortte, dit artikel verscheen in het blad Oet ‘t Carspel Sweel van de Historische Vereniging Zweeloo. Hierna besloot ik niet te stoppen met schrijven, maar me te concentreren op het schrijven van een volledig boek over de gemeente Zweeloo in de bezettingsjaren. Op dit moment ben ik hier druk mee bezig, het grootste gedeelte staat inmiddels op papier. Ik schrijf niet alleen over zaken zoals het neerstorten van vliegtuigen, bominslagen en de bevrijding, maar ook over het dagelijks leven. Wat veranderde er met de komst van de Duitsers, wat betekende dit voor de inwoners van de gemeente?’

Op zoek naar verhalen en (foto)materiaal
Marcel is nog steeds op zoek naar meer verhalen en mogelijkheden om zijn boekwerk te illustreren. ‘Ik zou inwoners dan willen vragen om contact met mij op te nemen wanneer ze iets zouden willen vertellen over hun herinneringen aan de oorlog. Deze verhalen zijn voor mij zeer waardevol. Ook ben ik geïnteresseerd  in fotomateriaal dat in de oorlog is gemaakt. Ik zou er zeer mee geholpen zijn wanneer ik daar een kopie van zou mogen maken. Alle foto’s zijn welkom, het hoeven dus geen speciale foto’s te zijn. Tot nu toe heb ik helaas nog maar erg weinig foto’s kunnen vinden. Verder ben ik ook op zoek naar documenten zoals persoonsbewijzen, dagboeken of verordeningen en dergelijke. Voorwerpen uit de oorlog zoals bomscherven die destijds zijn gevonden of zelfgemaakte gebruiksvoorwerpen uit de oorlog zijn voor mij ook de moeite waard om te gebruiken als illustratie. Het is mijn bedoeling om al deze dingen te fotograferen of te kopiëren en ze niet te houden. Iedereen krijgt het materiaal dus weer terug.’

Contactinfo: Marcel Zantingh, Marsstukken 47, 7854 PS Aalden, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en telefoon: 06 -12 04 29 20.

Bommenwerper stortte neer in Zweeloo…..
Bijna 74 jaar geleden strompelden er vier vermoeide leden van de Amerikaanse luchtmacht door de keuken van de boerderij van Meijering in Zweeloo. Nadat hun bommenwerper was beschoten door Duitse vliegtuigen en luchtafweergeschut, stortte het neer in de gemeente Zweeloo. Duizenden kilometers van huis hadden deze mannen het geluk gevonden te worden door het verzet en niet door de bezetter. Na de bevrijding werd nog jarenlang verteld hoe opa Jan en oom Roelf in de oorlog een paar Amerikaanse parachutisten hadden geholpen te ontsnappen aan de Duitsers, ook aan mij.

Oes Eig’n Kraantien d.d. 7 november 2017.

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel