.

.

 

.

Van ver naar Zweel: Ferry en Wijna Booij

“Niet alleen het huis, maar ook de plek sprak ons aan!” Sinds november 2016 zijn Ferry en Wijna Booij woonachtig in Aalden. Tijd voor een portret van twee nieuwe, enthousiaste en betrokken Aaldenaren. Ferry (70) en Wijna (68) zijn geboren en getogen in het Noord-Hollandse Velsen, pal gelegen aan de Noord-Hollandse kust.

Maar denkend aan Velsen ... is 'badplaats' waarschijnlijk niet het eerste woord dat ons te binnen schiet. Eerder zware industrie van de hoogovens, maar het is juist die kustrecreatie onder rokende schoorstenen die hun ‘oude en vertrouwde gemeente’ zo uniek maakt.Ferry en Wijna denken er nog wel eens aan terug: aan de aantrekkingskracht van de zee: de vissers, de badgasten én de wolkenfabrieken.

Meer dan veertig jaar woonden Ferry en Wijna dan ook met veel plezier in het hartje van de IJmond-regio. In 1988 verhuisden ze ~ samen met hun twee zoons Ferry en Martijn ~ naar de Drentse Hondsrug; om precies te zijn bij het dorpje Gasselterboerveenschemond. Acht jaar later koos het echtpaar domicilie in Mussel. Na 21 jaar met plezier in het Gronings dorpje te hebben gewoond, voelen ze zich nu zeer welkom en gelukkig in de voormalige gemeente Zweeloo.

Hele overgang
Toen Ferry en Wijna hun woonboerderij in Mussel verkocht hadden, waren ze van plan om een nieuwe stee in Drenthe te zoeken. “We hebben heel wat huizen in verschillende dorpen bekeken. Zo kwamen we ook in Aalden terecht voor een bezichtiging. Niet alleen het huis, maar ook de plek sprak ons aan. De aantrekkelijke omgeving, de toegankelijke mensen rondom ons, dat zijn de grote  verschillen met onze vorige woonplaats. Natuurlijk is het een hele overgang, van het wonen op het platteland in een boerderij met een kleine hectare grond er omheen, naar een “gewoon” woonhuis in een woonwijk. Maar eigenlijk zijn we snel gewend geraakt aan het gemak van een comfortabele woning met een normale tuin.”

Ondernemers
Het grootste deel van hun werkzame leven zijn Ferry en Wijna ondernemers geweest. “We hadden een middelgroot schoonmaakbedrijf in Velsen dat we in 1986 verkocht hebben. We wilden iets heel anders gaan doen en besloten om een camping met B&B te beginnen. Dat plan konden we realiseren in Gasselte. Onze jongens, die toen nog voortgezet onderwijs volgden, verhuisden mee. Ook voor hen een grote verandering!”

Na de verhuizing naar Drenthe in 1988 kreeg Ferry belangstelling voor de (gemeente)politiek. “Ik werd raadslid in de toenmalige gemeente Gasselte en later in Stadskanaal. Als wethouder heb ik daar mijn politieke loopbaan beëindigd, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Hierna ging ik mij namelijk toch weer bezighouden met de provinciale politiek in Groningen. Dat hield op met de verhuizing naar Aalden, maar ook hier in de gemeente Coevorden heb ik de politieke draad weer opgepakt. Ik ben bestuurslid van Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014).”

Schilderen, tuinieren en muziek
Wijna ontwikkelde zich ondertussen op het creatieve schildersvlak en is aangesloten bij het schilderscollectief Galerie Boven in Stadskanaal. Zo nu en dan exposeert ze haar werk. Tuinieren en muziek maken zijn ook hobby's van Wijna. “Dit zijn een paar zaken waar we in onze vrije tijd mee bezig zijn. Maar wij wandelen en fietsen ook graag en de directe omgeving biedt daar vele mogelijkheden toe””, aldus het echtpaar.

Reizen en horizonten verleggen
Ferry en Wijna houden van reizen, de wereld ontdekken, horizonten verleggen en kennis te maken met andere culturen en landschappen. Ferry slaat graag een balletje op de tennisbaan in Zweeloo en natuurlijk zijn ze lid geworden van de vereniging Dorpsbelangen Aalden. Voor de komende winter wil Wijna zich nog aansluiten bij een schildersclub in Zweeloo/Aalden.

Verder willen Ferry en Wijna nog kwijt dat ze niet goed wisten dat Aalden en Zweeloo, maar ook de omliggende dorpen prachtige historische dorpskernen hebben. “We zijn ook blij met de goede (winkel)voorzieningen en busverbindingen met onder andere Emmen. Kortom: we hopen nog lange tijd met veel plezier te kunnen blijven wonen op ons mooie plekje aan de Hofakker.” Ze genieten van hun kinderen én uiteraard ook van hun twee lieve kleindochters Guusje en Frederiek.

Bijschrift foto: Ferry en Wijna Booij zijn zeer tevreden en gelukkig met hun plekje aan de Hofakker in Aalden. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig’n Kraantien d.d. 21 november 2017.

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel