.

.

 

.

Straat van de maand: Middendorpstraat in Meppen

Uit de oude doos. Dit keer is de ‘Straat-van-de-Maand’ de Middendorpsstraat in Meppen. Nu geen verhaal over de ontstaansgeschiedenis, of over de huidige bewoners. Maar een verhaal uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Dát klinkt lang geleden. Maar het is ge- en beleefde historie. Zomaar een gezellig verhaal.

In Meppen bestond Avond Sport Meppen. Een activiteitenvereniging. “ASM-vertier is kinderplezier” was de kreet die Hendrik Kuipers regelmatig liet horen bij het Rad van Avontuur op de Mepper markten. Markten die inwoners, maar ook veel mensen uit de omgeving en vakantiegangers trokken. Gesitueerd op en rond De Tiphof. Het Rad van Avontuur was een inkomstenbron, naast de contributie die geheven werd. En met die gelden werden dan weer leuke dingen georganiseerd.

De Mepper fietsdagen waren zeer geliefd. Een lange rij Möpper trok door de omgeving. En ging ergens aan, minstens zo belangrijk. En kinderspeelmiddagen, van spelletjes op de Tiphof tot vismiddagen tot Smurfenfeest in De Palms. In het geheugen gegrift staat nog de angstkreet van sommige kinderen, toen Gert Jolink als een levensechte Gargamel uit de jeneverbes tevoorschijn kwam. Maar niet alleen (kinder)vertier was het doel, ook de sport speelde een rol in het programma. Volleyballen op De Tiphof. En voetballen. Op een weiland links van de Mepperstraat, ter hoogte van de Bronzen Emmer, met provisorische doelen (Hendrik Manting als keeper).

Deze sport-evenementen werden altijd gespeeld tussen “Meppen Noord” en “Meppen Zuid”, waarbij de Mepperstraat de grens was. Maar op een gegeven moment kreeg Meppen uitbreiding. In ‘noord’ kwamen meer huizen. Dus meer mensen. Dus meer potentiële sporters.

Deze ongelijkheid werd door het toenmalige bestuur van ASM getackeld en de Middendorpsstraat werd als nieuwe scheiding uitgeroepen. Voortaan was het dus “Meppen West” tegen “Meppen Oost”.

De Mepperstraat eerst en later de Middendorpsstraat als scheiding tussen twee dorpshelften. Gelukkig alleen uit praktische overwegingen! Want voor de rest geen geruchten van Meppensplitsingen. Denk daar maar eens aan, als je toch even moet stilstaan op de driesprong bij het elektriciteitshuisje…..……want al héb je voorrang op het verkeer rijdend op de Mepperstraat van oost naar west ……………… voorrang moet je maar niet nemen.

Foto: Monique Jonkman-Koolen

Oes Eig’n Kraantien d.d. 28 november 2017.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel