.

.

 

.

Zeeuws Meisje in Drenthe

Betsie Verberk: Zeeuws Meisje in Drenthe…..Ze geeft les in Emmen, ze houdt van wandelen, hardlopen, cultuur en natuur en vertelt op deze plaats regelmatig iets over haar ervaringen op het Drentse platteland. Vandaag de zevende bijdrage van het Zeeuws Meisje in Drenthe. Dit keer beschrijft ze het veelzijdig zangtalent in onze dorpen…….

Zeeuws Meisje zingt uit volle borst
Bijna veertig jaar geleden zong ik in een gospelkoor dat geleid werd door de hoofdmeester van de Rooms-Katholieke Basisschool te Rilland-Bath. Hoe het zo gekomen is, dat herinner ik me niet meer. Het meest voor de hand liggende scenario is dat de hoofdmeester simpelweg iedereen ronselde die niet meteen alle kraaien verjoeg bij het zingen van een lied. Ik zong er een aantal jaren met veel plezier, maar op den duur kwam de klad erin. Was het de verkering, een studie, andere bezigheden… Joost zal het weten, maar bijna dertig jaar lang zong ik niet meer in een koor.

Toen kwam Aalden. In en om dit kleine dorp wemelt het van de koren. Zo zijn er de Sweel Singers, Sweelodie, de Cantorij en Laudate Deo, en als je iets verder kijkt en Oosterhesselen en Sleen meeneemt in een muzikale rondreis, dan zit je zo op een koortje of tien. Zelf kwam ik bij Gospelkoor Marturia terecht. Ik denk dat het kwam door de omvang (klein) en het repertoire (gospel), dat oude herinneringen boven liet drijven. De gospel bleek bij Marturia een ruim begrip, de liedjes bestrijken een breed gebied, maar dat wist de pret alleen te verhogen.

Sinds half september verkeren we iedere dinsdagavond ook nog eens in kerststemming, iets wat voor een kerstliefhebber als ikzelf extra geweldig is. Vorige week kregen we eindelijk de playlist compleet. Lastiger dan het lijkt, want kies maar eens uit zo ontzettend veel leuke kerstliedjes, terwijl je er maar een stuk of acht, negen tijdens een optreden mag zingen.

Ook voor de luisteraar zal het dit jaar lastig kiezen zijn. Bijna ieder koor in de buurt doet wel iets met kerst. Marturia doet het twee keer. Op vrijdag 15 december zingen we samen met mannenkoor HEM in de Drieklank en op 24 december zijn we samen met BOM van de partij in de Hervormde Kerk. En ja, de afgelopen repetities mopperde ik weleens dat ik verlangde naar een eenzame kerst, als dat Drentse kerstliedje van Lohues weer voorbijkwam met die voor mij zo vreemde tongval. ‘Kerstmis met joe’, heet het. Maar heel eerlijk, een kerstmis zónder joe, dat is helemaal niks. Die lastige regels, daar heb ik nog een paar weken voor. Die klinken tijdens het kerstconcert vast wel overtuigend. Een Drentse met Zeeuwse tongval. En dat uit volle borst.

Oes Eig’n Kraantien d.d. 5 december 2017.

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel