.

.

 

.

Julia Oldengarm voor avontuurlijke stage naar Suriname

21-jarige studente helpt kinderen met spraak- en taalproblemen.Julia Oldengarm stapt op 24 februari a.s. voor ruim vier maanden in een heel andere wereld. De 21-jarige studente logopedie kiest voor een avontuurlijke stage in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.

‘Het is spannend, leerzaam, uitdagend en een weg naar zelfredzaamheid’, blikt Julia alvast vooruit. Naast de stage noemt ze het ook een enorm mooie ervaring om voor langere tijd in een ander land te wonen. 

Julia studeert logopedie aan het Windesheim in Zwolle en gaat haar minor volgen in Suriname. ‘Een minor houdt in dat je een halfjaar een ander pad op kan gaan binnen je studie. Dit kan op een andere Hogeschool zijn, maar ook in het buitenland. Ik ga naar Suriname. Ik zit momenteel in het 3e leerjaar van de in totaal 4-jarige opleiding.’

Andere cultuur Ze kon kiezen uit projecten en Hogescholen in Nederland, maar ook voor landen als Bali, Zuid-Afrika, België en Gambia. ‘Ik wilde graag naar het buitenland en heb voor Suriname gekozen omdat Nederlands hier de voertaal is. Het lijkt me geweldig om het Nederlandse taaltje te horen met een andere tongval en woordgebruik. We spreken dezelfde taal als de Surinamers, maar hebben een hele andere cultuur.’ Samen met haar medestudent gaat Julia de leraren en begeleiders op speciale basisscholen ondersteunen om kinderen met ernstige spraak- taalproblemen te helpen. Werken met kinderen boeit Julia enorm. ‘Logopedie is zo leuk omdat het afwisselend en uitdagend is.’

'No spang'
Hoewel Suriname een bonte deken van verschillende bevolkingsgroepen is, hebben hun culturen zeker iets gemeenschappelijks. Julia noemt het bijzonder dat zoveel culturen in dit land samenleven. ‘Verschillende geloven leven samen en vieren elkaars feestdagen. De Surinaamse cultuur is relaxed. Ik denk dat ik tijdens mijn stageperiode vaak 'no spang' zal horen, oftewel 'maak je niet druk. Ook dit past mij wel’, glimlacht de geboren en getogen Zweeler.

Verrassen

Julia heeft zich al behoorlijk verdiept in het land. ‘Op mijn verjaardag heb ik een paar boeken over Suriname cadeau gekregen en uiteraard al veel opgezocht op internet. 

‘Paramaribo is geen wereldstad, maar rommelig en druk. Het binnenland daarentegen is zo mooi, puur en oneindig. Ik heb laatst een paar filmpjes bekeken. Er is een grote jungle waar ik zeker een reisje naartoe wil maken en verder laat ik me verrassen!’ Dat geldt ook voor het klimaat: Paramaribo heeft een tropisch regenwoudklimaat. Overdag loopt de temperatuur al snel op naar gemiddeld 30 tot 32 graden. Dagen zonder zon komen bijna nooit voor.

Natuurlijk gaat Julia haar ouders en haar jongere broer Thijs heel erg missen. ‘Maar ze hebben plannen om halverwege mijn stageperiode langs te komen. Verder ga ik mijn vrienden en vriendinnen en de gezellige feestjes in Zweeloo missen. Maar vier maanden zijn ook zo voorbij….!’ Julia heeft onder meer zitting in het bestuur van Sweelpop. Ze is vorige week gestopt met haar bijbaan op Landal Aelderholt in de Parkshop om zich de komende weken volledig op het avontuur in Suriname te kunnen richten.

Oes Eig’n Kraantien d.d. 19 december 2017.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel