.

.

 

.

Straat van de maand: De Kloosterdwarsweg !

Van een modderig zandpaadje tot een straat met Koninklijke allure: Op 19 juni 2009 kwam niemand minder dan koningin Beatrix een kijkje nemen bij de gouden boom, oftewel de meditatieboom aan de Kloosterdwarsweg, waardoor de straat voor altijd op de kaart werd gezet. 

De maker van het beeld de Franse kunstenaar Francois Geissmann vond dat een herinnering aan het dappere meisje Marieke, dat gevangen werd genomen door de reuzen uit de sage Ellert en Brammert op z’n plaats was en dat ze een gouden boom verdiend had, waaronder mensen konden mediteren en konden nadenken.

De Kloosterdwarsweg bevindt zich in Zweeloo en komt dwars uit op het Klooster, vandaar de naam Kloosterdwarsweg. 

De oorspronkelijke bewoners zijn er niet meer, maar gelukkig levert een bezoekje aan Geert Holties, die al ruim vijftig jaar op nummer 27 woont, nog wat informatie op:  

Heel lang geleden was de Kloosterdwarsweg niet meer dan een grote modderpoel,  maar naarmate de eerste huizen kwamen, kwam ook de bestrating, tegelijker tijd met de grote weg Emmen-Drachten. Geert weet nog dat de bomen die op het stukje groen tussen de grote weg en de Kloosterdwarsweg staan, geplant zijn in 1980 tijdens een nationale boomplantdag.

Het allereerste huis aan de straat, toen nog zandpad, werd gebouwd door Hendrik Dubbelhuis en in dit huis op nummer 29 wonen momenteel Jans en Bertha Meijer. Daarna volgde het huis van Leida Vos op nummer 31 en nog weer later werden er zes gemeentewoningen gebouwd, waarvan er één aan het Klooster staat. Twee jaar later kwam daar nog een dubbele woning bij. En ook in Zweeloo gold blijkbaar het gezegde: als er één schaap over de dam is volgen er meer, want er is nu al lang geen plekje meer over.

Net zo als op meerdere plaatsen stond er aan de straat ook een diepvrieshuisje, waar de bewoners een kluisje konden huren. Later maakte melkboer Roelof Loomulder er gebruik van.

Een leuke anekdote om te vermelden, is wellicht nog dat de dubbele woning met de nummers 11 en 13 gebouwd is met stenen afkomstig van een afgebroken school, die destijds was gevestigd op de huidige locatie van de Huisartsenpraktijk aan de Marktstraat.

Ach ja, heel veel leven is er niet in de brouwerij aan de Kloosterdwarsweg, het is een rustige straat…….. maar…………het is er goed toeven. Op een mooi lappie grond!!

Foto: Monique Jonkman-Koolen

Oes Eig’n Kraantien d.d. 19 december 2017.

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel