Artikel
Goed geoutilleerde brouwerij boezemt vertrouwen in voor de toekomst

 De brouwers van Sweel ontwikkelen 4 seizoenbieren en specials
Het is inmiddels al weer drie jaar geleden dat de brouwers van Sweel hun intrek hebben genomen in de voormalige huisartsenpraktijk in Aalden. Sindsdien zijn er flinke stappen voorwaarts gemaakt. Het brouwproces is verder geprofessionaliseerd. Noodzakelijke investeringen zijn er gedaan om een constante kwaliteit van het bier te kunnen garanderen.

Een grotere brouwketel met 50 liter inhoud is aangeschaft, waarvan de moutpijp met het brouwsel met behulp van een takel uit de brouwketel kan worden gehesen. Voor het gistingsproces is een zeer goed geïsoleerde cel geplaatst waar de gewenste temperatuur (17-19 C) nauwkeurig kan worden gehandhaafd.

Hoe het allemaal begon?
Op 12.12.12 staken een aantal ondernemers voor het eerst de koppen bij elkaar om eens te brainstormen of een kleinschalige brouwerij in Zweeloo kans van slagen zou hebben.  Er bleek bij de heren voldoende draagvlak voor dit initiatief en men ging in eerste instantie op bezoek bij de schuurbrouwerij ‘De Gulzige Gans’ in Coevorden om daar hun licht op te steken over de ins en outs van het kleinschalig brouwen. Om je als brouwer te kunnen onderscheiden bleek de ontwikkeling van eigen receptuur essentieel. Op basis hiervan is bij een brouwerij in Raalte het eerste Sweeler Oes Pils gebrouwen. In 2014 is dit pilsener geïntroduceerd. Voor de doorgewinterde bierdrinker smaakte dit wat te hoppig en staat nu in het bierschap bij de COOP als Sweeler Pils Extra Hoppig. Vervolgens is er een mainstream pils ontwikkeld, uitsluitend op het vat verkrijgbaar en te proeven bij enige lokale horecabedrijven.

Nieuw elan
Na een enigszins amateuristische start met vallen en opstaan staat er nu een professionele en goed geoutilleerde brouwerij in Zweeloo. De brouwgroep telt inmiddels 7 enthousiaste brouwers die met regelmaat aan het brouwen en bottelen zijn in Zweeloo. Inmiddels is er receptuur ontwikkeld voor 4 seizoenbieren. Van deze nieuwe bieren wordt er 3 hectoliter per soort gebrouwen. Ze zijn vernoemd naar de dorpen van de voormalige gemeente Zweeloo:

Lente:   Bennevelder lente Bock

Zomer:  Wisper Witte

Herfst:  Bennevelder herfst Bock

Winter: Machtige Möpper

Voor de bockbieren is nu een speciaal bolglas beschikbaar waar de inhoud van één flesje kan worden geschonken. Voor de jaarwisseling wordt er een special gebrouwen met de  toepasselijke naam ‘Carbid Bier’. Meer gelegenheidsbieren zullen volgen.

Nu de brouwers hun zaakjes op orde hebben kunnen zij voor continuïteit zorg dragen, essentieel voor de horeca en de COOP. De redactie van OEK wenst deze club enthousiaste brouwers veel brouwplezier. Als consument kijken wij uit naar de nieuwe pilsenersmaken.

Bijschrift foto1: Jan Piet Heederik (l) samen met Ton Teske  geanimeerd aan het werk met het bottelen van  Bennevelder HerfstBock.

Bijschrift foto 2: Jan Pieters (l) en Nico Gijtenbeek hijsen de moutpijp uit de brouwketel ter voorbereiding van het gistingsproces.

 

 

 

Plaats reactie

de redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoudt bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Groep 1/2 van o.b.s. De Anwende op geheime Valentijns Missieā€¦

Afgelopen woensdag werden er in de Zweeler dorpen tijdens Valentijnsdag weer flink wat rode hartjes, Valentijnsknuffels en Valentijnskaarten uitgedeeld. Hoewel deze dag voornamelijk wordt gevierd door volwassenen en jongeren, wordt het...

dinsdag, 20 februari 2018

Lees verder

Deel opbrengst maar Inloophuis Sigrids Garden

Eindstand SamenLoop voor Hoop Zweeloo € 57.628,40. Een paar maanden na de zeer geslaagde Samenloop voor Hoop Zweeloo heeft de organisatie de balans opgemaakt. Door nagekomen giften en sponsoring is de opbrengst voor ...

dinsdag, 20 februari 2018

Lees verder

Nieuwe locatie voor landbouwwerktuigen Boermarke Sweel

Even dachten we afgelopen zaterdagmiddag een protestactie van boze Zweeler boeren te zien. Luid toeterend maakte een tiental trekkers met allerlei werktuigen een opvallend rondje door het dorp. Maar nee, nie...

dinsdag, 20 februari 2018

Lees verder
Willekeurige foto