.

.

 

.

René Kok: ‘Handbalsport zit in mijn hart’

‘Handbal’, zegt René Kok, ‘zit in mijn genen. ’Handbal’, vervolgt hij, ‘zit in mijn hart. Mijn vader was een fanatiek handballer en ik heb het stokje van hem overgenomen.’ De 69-jarige Aaldenaar is nog steeds zeer nauw bij de handbalsport betrokken. Hij is lid van de nog enige werkgroep ( Noord ) en regiobegeleider Noord van het project Handbalkids van het Nederlands Handbal Verbond (NHV).

René was een getalenteerd handballer en speelde in zijn jeugdjaren voor Donar Hengelo (O).  Hij koestert zijn handbaljeugd, vooral vanwege de charme. ‘We speelden toen, in de jaren zestig, in garages, veehallen en dat soort gebouwen. Het 7-handbal werd in het begin zowel buiten als binnen gespeeld. Nu spelen we nagenoeg alleen nog in sporthallen. Na mijn diensttijd kwam ik in 1975 in Zweeloo terecht, waar mijn vrouw Greta voor de klas stond.’ René volgde dat voorbeeld, hij ging als onderwijzer in Zuidoost-Drenthe aan de slag.

Na zijn actieve handbalperiode rolde hij vrijwel automatisch het trainersvak in. ‘Ik ben begonnen bij HVZ, waar ik ook gespeeld heb. Verder ben ik onder meer werkzaam geweest bij SVWW, SVBO en Apollo. Tevens heb ik een aantal jaren de jongens selectieteams getraind. Eerst uit Drenthe en later uit district Noord.’

Lovend over Mariël Beugels
René werkte met talenten als Erik Huizing, Jan Gerald Mulder, Luchien Zwiers, Edwin Renting en Mark Bult. Laatstgenoemde is nu zelfs assistent-coach bij de topclub SG Flensburg ‘Allemaal spelers die later in het Nederlands team speelden.’ Lovend is hij over Mariël Beugels en de zusjes Jessica en Tessa Hilbrands. ‘Een nieuwe veelbelovende lichting uit onze eigen streek, waar we nog veel plezier aan zullen beleven.’ Volgens Kok ook een bewijs dat het NHV met de talentopleiding op de goede weg is.

Schoolhandbal
In de werkgroep Noord van het NHV hield René zich onder meer bezig met de organisatie van het NK Schoolhandbal, dat al meer dan veertig jaar in Drenthe werd gehouden. ‘Vanaf dit seizoen gaat het NK echter naar Arnhem, dat centraler in het land ligt. Dat betekent voor mij meer tijd voor het schoolhandbal in de regio Noord. Dat kan een boost goed gebruiken. Eén van de jongste projecten van het NHV is Handbalkids. Doel is verenigingen te ondersteunen bij het werven van leden in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Mede door de successen van onze nationale teams loopt dat project in promotioneel opzicht prima en er is dan ook al een flinke ledenwinst geboekt.’

Landelijke handbalmagazines
René Kok is vooral gecharmeerd van het Duitse tophandbal. Al meer dan vijftien jaar bezoekt hij wedstrijden van de HSG Nordhorn-Lingen. ‘Ik probeer Nederlandse handballiefhebbers in de grensstreek te bewegen thuiswedstrijden van de HSG te bezoeken.’ Kok beschikt over journalistieke vaardigheden en verzorgde de afgelopen jaren reportages voor diverse landelijke handbalmagazines en maakt voor de regionale media de sportrubriek ‘tophandbal net over de grens’.

Uitgerekend in zijn favoriete vakantieland Zweden nam het Nederlands damesteam eind 2016 deel aan het Europees Kampioenschap (EK). Uiteraard was Kok van de partij. ‘Ik heb genoten van attractieve handbalwedstrijden. Verder heb ik een aantal Zweedse spelers ontmoet, die ik nog kende uit de HSG Nordhorn-periode. Daarnaast heb ik voor mezelf allerlei gegevens verzameld, analyses en interviews gemaakt met speelsters en begeleiders. Begin december was Kok samen met Greta in het Duitse Leipzig aanwezig bij het WK Dames. Het nationaal handbalteam deed het onder het toeziende oog van René Kok voortreffelijk. De damesploeg was lang in de race voor een finaleplaats, maar haalde uiteindelijk verdienstelijk brons.

Bijschrift foto:René Kok (69) tijdens het EK 2016 in Zweden in een geanimeerd gesprek met Oranje-keepster Tess Wester.

Oes Eig’n Kraantien d.d. 9 januari 2018.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel