.

.

 

.

Aalden Rondomme: Een must voor elke hardloper

Afgelopen zaterdag bleek eens te meer dat Aalden Rondomme na twaalf edities is uitgegroeid tot een populaire winterklassieker. Voor veel runners een fantastisch begin van een sportief 2018. Ongetraind maak je op het uitdagend parcours echter weinig kans; wie de finishlijn op ’t Alterbarg in Zweeloo wil halen, móet wel weten wat hem te wachten staat.

Dat is tegelijk ook de charme van deze hardloopcross. Het pittoreske parcours kent na twaalf edities weinig verrassingen meer: slingerend over verharde en deels onverharde paden. Deze editie gelukkig geen storm en winterse ongemakken, maar het blijft hoe dan ook altijd pittig en uitdagend. 

Weerzien hardloopvrienden
Aalden Rondomme is ook een jaarlijks weerzien met vele hardloopvrienden. Hardlopen verbroedert en is onbetwist goed voor de gezondheid. ‘Dit is een wedstrijd naar mijn hart’, zegt een deelneemster uit Friesland. Ze heeft haar doel zaterdagmiddag overigens niet gehaald. De geroutineerde hardloopster wilde graag haar persoonlijk record van 49,41, die ze twee jaar geleden tijdens de Aalden Rondomme liep, nog eens verbeteren. Zaterdag klokte ze op de tien kilometer een tijd van 51,56. Zeker een verdienstelijke tijd, maar gezien mijn fitheid en vorm moet er nog wel iets van af kunnen. In elk geval was dit wat erin zat, op deze tweede zaterdag van 2018, in deze prachtige omgeving. Volgend jaar nieuwe kansen.’ 

‘Het gaat niet om de tijd. Het gaat om het genieten’
We zagen zoveel blije gezichten van de deelnemers die over de finish kwamen. Ook aanstekelijke reacties: ‘Het ging toch zo lekker’, ‘ik ben zo blij met m’n tijd’. ‘We hebben een fantastische route door de omgeving van Aalden en Zweeloo gelopen.’ ‘Het landschap is schitterend. Afwisselend, bos, wat opener terrein en het beekdal.’ ‘Dankzij de entourage en goede verzorging onderweg schieten de kilometers weg.’

‘Het is echt een feestje!’
Vrijwel niemand krijgt onderweg te maken met een inzinking. Geen moed in de schoenen of pap in de benen. De rust en de ruimte van de omgeving geeft juist veel energie. Voor velen is Aalden Rondomme echt een feestje! Bij vrijwel geen enkele runner is er zaterdagmiddag op zowel de 6,50 als 10 kilometer dan ook de verleiding om het tempo los te laten en naar het eind te sukkelen. Ze willen allemaal een zo goed mogelijke tijd neerzetten. Er is de afgelopen maanden hard voor getraind.

Nieuw doel in zicht
We maken nog even een praatje met een paar geroutineerde deelnemers uit Emmen. ‘Hardlopen is voor ons, als sportieve 60+, iets natuurlijks. We worden niet alleen ouder, maar het is ook belangrijk om fitter ouder te worden. Belangrijk dat we vandaag weer onze krachten hebben kunnen meten op een één van de mooiste hardloopevenementen van Drenthe…..!’ Continuïteit in de training is volgens hen overigens cruciaal. ’Hardlopen is goed voor de gezondheid, maar blijf trainen! Je moet wel een vast schema hebben en met regelmaat de hardloopschoenen aantrekken. Na de Aalden Rondomme komt dus al snel weer een nieuw doel in zicht….!

Zeer content
De organisatie van de Nieuwjaarsloop Aalden Rondomme kan uitermate tevreden terugblikken op de 12e Aalden Rondomme. ‘We zijn zeer content met het verloop van de koers. We beschouwen alle positieve reacties van de deelnemers als een compliment voor de vele vrijwilligers, die dit evenement voor de twaalfde achtereenvolgende keer tot een succes hebben gemaakt!” Kijk voor alle uitslagen op www.uitslagen.nl

 

Foto’s: Herman Woltersom

Oes Eig’n Kraantien d.d. 16 januari 2018.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel