.

.

 

.

Zorgen om zorg (2)

TERZIJDE – column van Hans Terbach. Over de aanwezigheid van formele zorg maak ik me dus nog geen zorgen, hoewel de komende 10 jaar in Coevorden de behoefte aan huisartsenzorg met zo’n 27 % zal toenemen, m.n. door de verwachte vergrijzing.

Ook veel aspecten van de zogenoemde informele zorg ( alle door niet-professionals geleverde zorg) zijn in onze omgeving voorhanden: boodschappenservice( Peter de Koning), maaltijdservice( Ina van Veen en landelijke commerciële bedrijven), hulp bij administratie (mogelijk op indicatie van en via de wijkverpleegkundige en/of het sociale team, hulp bij ict (Seniorweb), klusjes in en om het huis( klussendienst Icare), sociale activiteiten( Korenhof, Spil, Aeldermeent, kerken). Toegegeven, voor een deel van bovenstaande heb je wel de financiële mogelijkheden nodig. En die heeft niet iedereen.

Waar maak ik me dan meer zorgen over? Wat te denken van de volgende getallen: 85% van de ouderen is mantelzorger, 29 % van de ouderen voelt zich matig eenzaam en 7% voelt zich ernstig tot zeer ernstig eenzaam( alle getallen komen uit het stimuleringsprogramma Gezond in Coevorden 2018). Ook formele zorgverleners vinden eenzaamheid de grootste zorg, samen met de zorgmijders: mensen die om wat voor reden dan ook geen gebruik maken van zorg.

Bij de bestrijding van eenzaamheid begint de schoen te wringen. Ondanks alle inspanningen van een actieve groep mensen- met name de kerken spelen hier een fantastische rol – komt het al vaker voor dat er even niemand is om op huisbezoek te gaan of een andere activiteit ter bestrijding van ongewilde eenzaamheid te ondernemen. En aanwas van vrijwilligers is er niet tot nauwelijks. Plat gezegd moet zonder ingrijpen straks de ene nog een beetje fitte 80-jarige bij de andere, eenzame en hulpbehoevende 80-jarige op bezoek.

Op gemeenteniveau zijn er erg veel projecten, ook gericht op ouderen: projecten met betrekking tot zelfredzaamheid van ouderen, meer bewegen voor ouderen, ondersteuning voor mantelzorgers. In de al genoemde nota Gezond in Coevorden 2018 staat dat het accent voor de aanpak onder andere het eerst gelegd gaat worden aandacht voor eenzame ouderen. Laat ik daar nou niets over kunnen vinden…..

Hans Terbach is onder andere voorzitter van Dorpsbelangen Aalden. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel.

Oes Eig’n Kraantien d.d. 30 januari 2018.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel