.

.

 

.

Werkgroep weidevogelnestbescherming doet dringende oproep:

“Voorkom nestverstoring in het broedseizoen”. In maart begint het broedseizoen weer voor de weidevogels. Kievieten, grutto’s, wulpen en scholeksters zijn onderweg en zullen vanaf eind maart tot in de maand juni gaan nestelen en broeden op de bouwgronden en weidegebieden rondom onze dorpen. In 80% van de legsels gaat het om kievieten, voor 10% betreft het scholeksters. In onze regio broeden verder nog, zij het spaarzaam, grutto’s, tureluurs, wulpen en wilde eenden.

In onderstaand overzicht staan de broed- en uitkomstresultaten over 2017:

Zwinderen

Geeser Esch

Gees:
Goringdijk
Molenberg

Meppen

O’hesselen

Overige

Totaal

40

30

21

30

8

21

150

75%

40%

50%

50%

50%

50%

52%

(Bovenste rij aantal nesten, onderste rij uitkomst percentages)

Vrijwel alle legsels liggen op bouwland
Op grasland wordt wel gefoerageerd, maar niet of nauwelijks genesteld. Gemiddeld komen 60% van de nesten uit, de overige 40% van de nesten worden leeggeroofd door vossen, zwarte kraaien, marterachtigen of soms verstoord door werkzaamheden of om andere redenen verlaten. De afgelopen jaren hebben we moeten vaststellen dat er een toename is van predatie; in 2017 is bijna de helft van het aantal nesten niet uitgekomen (48%). Wij zijn in overleg met de Provincie, NatuurMonumenten en SBB om te kijken hoe de toenemende predatie een halt toe te roepen.

Werkgroep weidevogelnestbescherming
Leden van de werkgroep weidevogelnestbescherming zoeken de nesten op, geven bij de beherende grondgebruiker aan waar het nest ligt en plaatsen twee kleine stokjes bij het nest ter markering. Op deze manier hopen wij te voorkomen dat nesten verloren gaan door werkzaamheden op het land of bij het maaien.

De nestbescherming vindt plaats in overleg met de Boermarkes, in goede samenwerking met de agrariërs en weilandbeheerders en heeft erin geresulteerd dat er nog maar weinig nesten verloren gaan door werkzaamheden. De werkgroep bestaat uit 16 vrijwilligers en werkt nauw samen met Landschapsbeheer Drenthe (LBD) die de nestbescherming voor de hele provincie coördineert.

‘Niet het veld in om nestjes te bezoeken…’
Om nestverstoring te voorkomen is het belangrijk dat legsels zo weinig mogelijk worden bezocht.

Onze vrijwilligers en de boeren houden daar rekening mee. Legsels worden ook verstoord door loslopende honden in het veld of nieuwsgierige wandelaars die het land opgaan om foto’s te maken of om hun (klein)kinderen een kievitsnestje te laten zien. Wij, de vrijwilligers, doen een beroep op U om in het broedseizoen ook buiten het dorp de hond aan de lijn te houden en om beslist niet het veld in te gaan om een nestje te bezoeken; dat geeft verstoring met een grote kans op verlating en de spoorgeur dat achtergelaten wordt maakt het de vos gemakkelijk om het nest te vinden en om de eieren op te eten. Wilt U een keer meemaken hoe wij de nesten opzoeken en wat wij verder doen: neem contact met ons op en ga een keer met ons mee als wij in het veld bezig zijn.

Namens de werkgroep,
Meppen: Geert Pepping
Oosterhesselen: Jan Pier Cleveringa

Bijschrift foto: Geert Pepping uit Meppen is één van de vrijwilligers van de werkgroep weidevogelnestbescherming. (Archieffoto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig’n Kraantien d.d. 27 februari 2018.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel