Artikel
Bewoners Aelderhof tijdelijk uit woning voor asbestsanering

“As ’t möt dan möt ‘t”. Vier tot acht dagen je huis uit vanwege asbestsanering. Dat ongewenste nieuws kregen de bewoners van de (oudste) seniorenwoningen aan de Aelderhof onlangs te horen van woningcorporatie Woonservice. In de woningen is asbest aangetroffen in het plafond bij de keuken, de kruipruimte en het toilet. Het gaat om in totaal zeven woningen, waarbij de mate van asbestverontreiniging per woning verschilt. Een gespecialiseerd bedrijf, Revoort BV uit Tweede Exloërmond, zal de komende twee maanden het asbest verwijderen.

Tijdens de werkzaamheden krijgen de bewoners alternatieve huisvesting aangeboden, mogelijk in een hotel. Een tijdelijk verblijf bij bijvoorbeeld de kinderen is ook een optie. In het laatste geval wordt door Woonservice een onkostenvergoeding van € 250 per week verstrekt.

Impact
“Natuurlijk beseffen we dat deze asbestsanering veel impact heeft op de bewoners”, benadrukt Jos Gengler, vastgoedmedewerker bij Woonservice en contactpersoon voor de bewoners van de Aelderhof. “We proberen zo goed als mogelijk te overleggen met de bewoners en in te spelen op wat er tijdens deze maanden bij hen leeft. Noem het maar zorg op maat. Zo hebben we bijvoorbeeld een verhuisbedrijf geregeld dat de bewoners helpt bij het ver- en herplaatsen van de inboedel. En ook doen we er alles aan om de bewoners in deze periode een veilig gevoel te geven.”

Ondanks dat de woningen al uit 1957 dateren, is sloop niet aan de orde geweest, vertelt Jos Gengler. “Het zijn nog steeds leuke woningen, mooi passend in de zorgzone van de Korenhof. De huidige exploitatieduur loopt tot 2023, daarna bekijken we het weer voor een nieuwe periode van 5 jaren.”

Dubbel gevoel
We vroegen enkele bewoners naar hun gevoelens ten aanzien van de komende asbestverwijdering en tijdelijke “uit huis”periode. “Het is dubbel”, vertelt Trees Kool-Wortelboer (62). “In je achterhoofd zit de reden waaróm dit alles moet gebeuren, namelijk asbest wat hier niet hoort te zitten en nu gelukkig verwijderd wordt. Aan de andere kant blijft het een eng gevoel dat je je spulletjes onbeheerd moet achterlaten. Toch ben ik wel redelijk gerustgesteld door de informatie van Woonservice in de persoon van Jos Gengler.”

Tina Klingenberg, bijna 90 jaar, reageert laconiek op het hele gebeuren. “As ’t möt dan möt ‘t.”

Bijschrift foto: De bewoners van zeven woningen aan de Aelderhof moeten binnenkort voor enkele dagen hun huis uit voor het verwijderen van asbest uit de woningen. (Foto: Ruud Janse Fotografie)

 

 

 

 

Plaats reactie

de redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoudt bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Groep 1/2 van o.b.s. De Anwende op geheime Valentijns Missieā€¦

Afgelopen woensdag werden er in de Zweeler dorpen tijdens Valentijnsdag weer flink wat rode hartjes, Valentijnsknuffels en Valentijnskaarten uitgedeeld. Hoewel deze dag voornamelijk wordt gevierd door volwassenen en jongeren, wordt het...

dinsdag, 20 februari 2018

Lees verder

Deel opbrengst maar Inloophuis Sigrids Garden

Eindstand SamenLoop voor Hoop Zweeloo € 57.628,40. Een paar maanden na de zeer geslaagde Samenloop voor Hoop Zweeloo heeft de organisatie de balans opgemaakt. Door nagekomen giften en sponsoring is de opbrengst voor ...

dinsdag, 20 februari 2018

Lees verder

Nieuwe locatie voor landbouwwerktuigen Boermarke Sweel

Even dachten we afgelopen zaterdagmiddag een protestactie van boze Zweeler boeren te zien. Luid toeterend maakte een tiental trekkers met allerlei werktuigen een opvallend rondje door het dorp. Maar nee, nie...

dinsdag, 20 februari 2018

Lees verder
Willekeurige foto