.

.

 

.

Het weer: kouder en kouder…

Schaatskoorts stijgt tot grote hoogte "Uniek voor de tijd van het jaar". Het kriebelt al dagen bij de schaatsliefhebbers en ze hebben er even op moeten wachten, maar deze week kunnen ze dichtbij huis volop genieten van ijspret. De omstandigheden lijken voortreffelijk.

De verwachting is dat op de ijsbanen in de Zweeler dorpen de komende dagen volop geschaatst kan worden. Toen ruim twee weken geleden de laatste vorst onze provincie verliet, leek het schaatsseizoen op natuurijs voorbij te zijn. Maar twee weken later mogen de schaatsen toch weer uit het vet en storten we ons juichend op het natuurijs!

De onverwachte ijsweek komt voor velen op een geweldig moment. In onze regio vieren we krokusvakantie zodat er veel tijd is om met het gezin de ijsbaan op te gaan. Na een maandag met in de nacht plaatselijk al matige vorst en overdag steeds lagere maxima, gaat het kwik de komende dagen nog wat verder omlaag. Het kwik ligt in de middag rond het vriespunt, maar door een stevige oostelijke wind voelt het kouder aan.

Steeds kouder
Ook woensdag en donderdag blijft het bij ons droog en wordt het steeds kouder. Overdag blijft het kwik net onder nul en in de nacht vriest het matig, later in de week plaatselijk streng. Dan komt de temperatuur in de buurt van -10 graden. Met de doorwaaiende wind komen de gevoelstemperaturen in de vroege ochtend dicht bij -20 graden. Vrijdag wordt het weer onzeker. Mogelijk trekt dan van het zuiden uit sneeuw het land in, een voorbode van oplopende temperaturen. Erop en erover....

Voor de plaatselijke ijsverenigingen is het erop en erover. Waarschijnlijk voor de laatste keer deze winter kunnen de ijzers weer glijden. De ijsverenigingen in Aalden-Zweeloo, Meppen en Wezup zijn   in opperste staat van paraatheid. De bestuursleden kijken met een brede glimlach naar de weersverwachting. "Mooier kan je het niet treffen. We hadden hier namelijk niet meer op gerekend. Normaal heb je goede vorst in januari, maar dat het in deze tijd zo vriest is uniek!”

Bijschrift foto: Voorlopig lijkt de winterpret nog even aan te houden. Pas in het weekend stijgt de temperatuur volgens de voorspellingen weer net boven het vriespunt.

Oes Eig’n Kraantien d.d. 27 februari 2018.

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel