.

.

 

.

Vreemde vogels!

Al een paar dagen kom ik elke dag een aalscholver tegen. Dat kan natuurlijk, maar deze zit elke dag op de zelfde plek: een lantarenpaal. In de buurt liggen twee kleine visvijvers met daarom heen de nodige bomen, die naar mijn idee toch een veel betere slaapplek bieden dan  zo’n metalen lamp.

Maar aalscholvers zijn sowieso een beetje aparte vogels. Zo hebben ze geen holle botten, zoals andere vogels. Dit maakt vliegen voor de aalscholver een  hele opgave. Toch vliegen ze best veel en eenmaal in de lucht zijn ze ook best snel.

Aalscholvers kunnen ook geen waslaagje over hun veren smeren zoals vele andere watervogels wel kunnen. Voor watervogels is dat laagje ideaal, het water glijdt zo van hun veren. Aalscholvers kunnen dat dus niet, maar dat is wel heel handig voor het duiken. Dat kunnen ze dan ook veel beter dan bijvoorbeeld eenden. Maar na elke zwemtocht en duik moeten ze dus wel eerst weer opdrogen. En zo kennen we de aalscholver misschien wel het best: met de vleugels gespreid in de zon.

Een andere wat vreemde vogel is de buizerd. Deze roofvogel is eigenlijk een hele slechte jager. Als zijn beoogde prooi ervan door gaat laat de buizerd hem gewoon gaan. Dat lukt me toch niet lijkt hij dan te denken. We noemen de buizerd ook wel de Nederlandse gier, want hij ruimt alles netjes op. Daarom zie je ze ook zo vaak langs de snelweg zitten. Al die verkeersslachtovers vormen een waar buffet. Je moet soms alleen een beetje geduld hebben.

De buizerd zie je in heel Nederland, van de Wadden tot aan Zuid-Limburg. En ook dat is best bijzonder. De buizerd kan zich overal redden, dat is bij de meeste diersoorten niet het geval. Meestal  kunnen dieren alleen overleven in gebied die aan bepaalde eisen voldoet. Buizerds hebben dus maar weinig eisen. Nog iets speciaals is de variatie in verenkleed, van donker bruin tot bijna wit, dat zie je bijna bij geen enkele andere soort. 

Een paar echte aparte vogels dus, maar als we alle vogels wat beter gaan bekijken zijn ze eigenlijk allemaal wel een beetje vreemd...

Oes Eig’n Kraantien d.d. 27 februari 2018.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel